---
CISV Kenya startades 2003 och sedan 2005 har CISV Sverige varit Buddy*. Teamet har sedan dess bestått av fyra personer, varav två nu ar på plats I Nairobi: Lisa Andersson och Ida Ragnarsson, tillsammans med var mosaikexpert Stina Abrahamsson.
De har en massa grejer på gång I CISV Kenya, bland annat ett växande mosaikprojekt som förhoppningsvis kommer gå av stapeln I mars, och ett internationellt Youth Meeting i juli. CISV Kenya har ett kaotiskt 2008 bakom sig som de ser med frustration tillbaka på. Idag är viljan att jobba med sitt närsamhälle stor och att göra 2009 till året då allt händer.
Kort resumé av vår vecka i Nairobi:
Torsdag
Anlände sent på kvällen och blev upphämtade av Allan Mathenge, kassör och en man med mycket kreativa idéer kring CISV. Efter en 18,5 minuter lång bilfärd – Allan svor att det skulle ta exakt 18,5 minut, och det stämde! – kom vi fram till vårt hostel där vi snabbt slocknade.
Fredag
Frukost i hostelets cafeteria. Stina spanar in en man med ett freds-emblem på sin t-shirt. Hon kan såklart inte hålla sig från att fråga om den. Det visar sig att Nathan, och hans dotter Gladdy, har startat organisationen Peacemakers International, vars verksamhet ar förbryllande lik CISVs lokala verksamhet. Gladdy ar engagerad i en myriad organisationer, läser Internationella Relationer och spelar in egen musik. Vi finner varandra direkt och hon ser till att knipa hela vår söndag.
Efter frukost blir det ett kort och spontant möte med Michael Gathu, ordförande, som vill säga Hej, se hur vi har det och planera in några möten.
Sen: downtown Nairobi och lite egen tid att prata, planera och filosofera.
Lördag
Möte med Allan, Michael och Ken Wadhwa, ansvarig for IYM. Vi pratar ihop oss om vad vi vill att veckan ska innehålla, planerar in möten och uppdateras om hur läget är med CISV Kenya. Vi vill träffa juniorerna men de anländer inte förrän till måndagens skolstart. Stina köper oändligt många sjalar på Masaimarknaden, medan Ida och Lisa testar sina Swahilikunskaper på försäljarna.
Söndag
Vi går upp vad vi i Sverige skulle kalla ottan for att följa med var nya van Gladdy till kyrkan. Hennes kyrka är en draperad sal på ett fint hotel på Mombasa Road, fylld av unga människor, fantastisk lovsång (som vi väldigt ofta brister ut i även resten av veckan). Inte så mycket syndernas förlåtelse som snack om hur 2009 är aret då allas företag kommer att blomstra… Efter gudstjänsten är det kyrkkaffe där vi blir hjärtligt mottagna och bjudna på mängder av kakor. När detta är over åker vi hem till Gladdy, lyssnar på hennes egna musik och badar tillsammans med ett gäng 10-åriga tjejer som älskar att skvätta vatten på oss wazungos (vitingar).
Måndag
Stina och Lisa besöker Karen Blixen's hus. Ida bosätter sig på Java House och skriver uppsats i Swahililitteratur.
Tisdag
Dancan Muhindi, sekreterare i CISV Kenya, plockar upp oss for ett besök på Svenska Skolan. Vi hoppas kunna hålla Youthmeeting där i sommar! Ett mycket trevligt besök, som följs av lunch med Dancan, som berättar hur det var att vara politiskt aktiv i Nairobi i början av året.
På kvällen kör vi ett dubbelmöte. Ida träffar Michael, Allan och Dancan for att prata fondansökningar, budget, sponsorer och annat spännande. Lisa och Stina träffar George Kioko, George Cherere, Gideon och Ken for att prata om mosaikutbildningen som planeras in for onsdagseftermiddagen.
Onsdag
Förmiddagen går at att förbereda mosaikutbildning och att tanka strategiskt om hur vi ska gå tillväga med planeringen av IYM. På eftermiddagen dyker 8 juniorer upp, plus Gladdy (var alldeles egna nya rekrytering till CISV Kenya!) för mosaikutbildning. För er som träffat Stina vet ni att hon ofta lyser av glädje, men efter detta möte lyste hon upp hela Upper Hill-omradet!
Torsdag
Stina kör formulärmöte med mosaikkommittén som bildades igår, Ida och Lisa fortsätter på IYM. Stina lyser ikapp med solen såhär vid ekvatorn, och nu väntar vi på ett möte med Michael vid klockan 17, IYM med gruppen som i morse kom på att de vill vara IYM-stab, och sedan middag med hela vuxenstyrelsen. Ida ser enormt mycket fram emot att träffa mama Charity och hennes man Robert (pa Kikuyu 'Lobelt').
Imorgon kväll åker vi hemåt, men vi gissar på att det hinner bli några spontana möten innan var avresa.
Nairobi den 8 januari 2009
Lisa Andersson,
Stina Abrahamsson,
Ida Ragnarsson
* Buddysystemet introducerades for att underlätta för nya CISV-länder att starta upp. Systemet går ut på att två länder paras ihop, ett 'stabilt' och ett 'skakigt', och även om formerna ser olika ut i olika samarbeten, är tanken att stabila länder ska kunna dela med sig av kunskap och erfarenhet till ett lite mindre stabilt land. Båda organisationerna kan vinna inspiration och engagemang genom samarbetet.