tisdag 29 juli 2008

tisdag 22 juli 2008

Sommaren i bilder

Vi bad vår kompis Johan Sundell att ta med sin kamera och dokumentera 2 av våra läger och ett av de projekt vi arrangerar sommaren 2008. Nedan ser ni ett axplock av resultatet.
















Snart dags för CISVs internationella årsmöte





















I början av augusti 2008 beger sig fler än 300 CISVare från hela världen till Florens i Italien för CISVs internationalla årsmöte, AIM (Annual International Meeting). Vi kommer i år vara 15 svenskar på plats.

Det är Bebbe, Sanna, Adam, Per, Monica och Ida som är på plats utifrån sina uppdrag inom CISV International. Det är Lollo och Kata som representerar CISV Sweden's juniorer (NJRs), samt Nivette, Jenny (jag), Daniel, Stina, Cecilia, Rodolfo och Teresa som tillsammans med våra NJRs representerar CISV Sweden. Stina kommer dessutom att arbeta tillsammans med internationella mosaikkommittén, Cecilia med internationella inkluderingsarbetsgruppen, Rodolfo med internationella utbildningskommittén och Daniel med internationella informationskommittén (med fokus på externa relationer). Ida har ett uppdrag i den internationella organisationsutvecklingskommittén (ODC) och Monica i den internationella interchangekommittén.

Adam sitter i den internationella styrelsen, och Sanna samt Per är ordföranden för internationella kommittéer (Per för internationalla mosaikkommittén och Sanna för internationella organisationsutvecklingskommittén). Det betyder att de tillsammans med ca 15 andra utgör "Expanded Executive Commitee" (EEC) som består av alla kommittéordföranden och styrelsen. EEC är ett rådslagande och skapande samarbetsorgan inom CISV International.

På själva årsmötet, i plenum (det stora mötesrummet), representerar Nivette oss (varje land har en representant). Det betyder att det är Nivette som för talan för CISV Sweden i diskussioner och att det är hon som röstar för oss.

Före själva årsmötet börjar (och delvis parallellt) så har den internationella juniorstrukturen årsmöte, IJBC (International Junior Branch Conference). Detta mötet är en mycket central del i CISV men helt autonomt gällande dess innehåll och form. Dvs, Lollo och Kata representerar CISV Sweden men hämtar uteslutande sitt mandat (vad de ska tycka, säga och rösta) från CISV Sweden's juniorstruktur, dvs lokalföreningarnas juniorgrupper.

Totalt håller årsmötet på from den 31/7 till den 10/8, och hela tiden är det flera parallella spår av möten, diskussioner, arbetsgrupper, utbildningar, sociala aktiviteter och informellt mingel. Sammanlagt, och som vanligt i CISV så är inte ett årsmöte bara ett formellt årsmöte – det är många dagar, deltagare, diskussioner och tankar, viktiga frågor och en massa på gång hela tiden och samtidigt – en hel del att koordinera och hålla kolla på.

Detta ska verkligen bli jättekul och riktigt spännande!

Bilderna ovan är från AIM 2006:
1 och 4: Ett utbildningspass i hur man kan använda en fallskärm som verktyg i olika aktiviteter.
2: Adam och Bebbe kör arga-leken.
3: Nivette och Lollo leder tåget till den årliga fotbollsmatchen mellan kontinenterna.

måndag 14 juli 2008

Daniel bloggar om 150 varumärken och trösklar














Att bygga varumärken är inte det enklaste och många gör det på olika sätt. Stora koncerner såsom Ernest & Young m.fl. har en ganska stor bibel kring hur deras logga ska användas i allt från bildspel till PPT-presentationer. Stora organisationer kräver ofta mycket arbete för att hålla ihop sin grafiska profil.

För något år sedan dammsög man hela Malmös kommunala förvaltning efter logotyper och hittade ca. 150 olika loggor för allt från Sociala verksamheter till stadsbyggnad och miljökontoret. Dessa skrotades till förmån för en sammanhållen grafisk profil och alla kommunicerar numera endast stadens namn. Detta är intressant och jag tror att det är nutiden såväl som framtiden. Som medborgare pratar jag med en stad eller kommun inte med socialen eller med miljökontoret. Som medborgare ska jag inte vara tvungen att känna till hur staden är organiserad. Jag ska kunna ringa Örebro, Örnsköldsvik eller Säffle presentera en fråga och kunna bli lotsad rätt. Om kommunen är organisaerad i stadsdelar, förvaltningar eller programnämnder ska inte jag behöva hålla reda på. Nyckeln till framgång är att få all enheter att känna ett ägandeskap av paraplyet och visionen snarare än sin egen enhet där man jobbar. Kommuner tror jag har en bra bit på vägen där det ofta byggs identitet i den mindre gruppen snarare än i den stora.

CISV har genomgått en liknande resa globalt de senaste åren där vi fräschat upp vår logga och fått den att användas mer konsekvent, tillsammans med en tagline och en grafisk profil. Vi är en bra bit på väg men långt från hela vägen ännu.

Vi har fortfarande en allt för hög tröskel till vårt varumärke genom att vi indirekt kräver att mottagaren av vår kommunikation ska ha en hög kännedom av vår organisation. Genom förkortningar och egenpåhittade ord på arbetsgrupper, läger och projekt försvårar vi snarare än förenklar och inbjuder (exempelvis Mega, SSLK, JC/JL, AIM, Vårmöte, SoK, R7, IPP, ANB, osv).

Vårt interna språk likväl som kommunens bör inte vara till för oss som redan finns inne i apparaten utan för dem som ännu inte är involverade i verksamheten. Detta är ett synsätt vi inte har tillräckligt idag och det kommer krävas en hel del tanke och diskussion för att vi ska nå dit.

Att vårt namn är en förkortning som varken går lätt att uttala (på svenska) eller som har en betydelse gör ju inte vårt arbete lättare. Men, globalt sätt är det få som vet vad IKEA betyder och de har ju lyckats bygga ett "ganska" starkt varumärke...

// Daniel Frelén
, Vice ordförande CISV Sweden

måndag 7 juli 2008

Kreativitet, rytmik, dans och musik i Malmö



















I ett samarbete mellan Tamam och CISV Malmö-Lund arrangerades åter igen succén "Tillsammans". Under en vecka träffades 26 barn från olika delar av Malmö, varav ett flertal av dem var nyanlända i Sverige, för att gemensamt arbeta just tillsammans med musik, dans, rytmik, lek och drama. "Tillsammans" är ett mosaik-projekt, och således en del av CISV:s pedagogiska verksamhet. Mosaik-projekten syftar till att sammanföra människor och genom projektet göra dem till aktiva och bidragande i kampen om ett fredligare samhälle.

Årets "tillsammans"-projekt hade temat förebilder och kreativitet, och kreativiteten fullkomligt flödade under de två dagar som jag besökte lägret. Ofta får jag frågan hur vi arbetar med barn och ungdomar som saknar ett gemensamt språk, och ofta tar detta sig olika uttryck, på "tillsammans" var det tydligt att det kreativa temat, rytmiken, dansen, musiken hjälpte deltagarna att övervinna de språkbarriärer som fanns. "Tillsammans" tar fram det bästa ur CISV tycker jag, alla, oavsett etnicitet och klasstillhörighet har en möjlighet att deltaga, projekten finansieras nästan uteslutande med externa medel vilket möjliggör för alla att deltaga. En annan styrka, formen, dvs att projekten tar sig formen av dagsläger gör att vi kan nå ut till barn och ungdomar som annars inte hade attraherats av CISV.

Ledarnas och stabens fokus på inkludering, där de bland annat skippat annars ack så traditionsburna aktiviteter såsom "CISV-sången" skapade en atmosfär av delaktighet och en miljö där alla kände sig välkomna. Det var härligt att få ta del av tillsammans-känslan.

Se även
Skånska dagbladet för en artikel om projektet.

Mosaik är ett av CISVs 7 program. Mosaik-programmet består av olika unika fredsutbildande projekt. Projekten stärker och inspirerar barn och unga att skapa konkret förändring för ett fredligare närsamhälle. Projekten planeras så att deltagarna får upptäcka, förstå och skapa tillsammans.