måndag 7 juli 2008

Kreativitet, rytmik, dans och musik i Malmö



















I ett samarbete mellan Tamam och CISV Malmö-Lund arrangerades åter igen succén "Tillsammans". Under en vecka träffades 26 barn från olika delar av Malmö, varav ett flertal av dem var nyanlända i Sverige, för att gemensamt arbeta just tillsammans med musik, dans, rytmik, lek och drama. "Tillsammans" är ett mosaik-projekt, och således en del av CISV:s pedagogiska verksamhet. Mosaik-projekten syftar till att sammanföra människor och genom projektet göra dem till aktiva och bidragande i kampen om ett fredligare samhälle.

Årets "tillsammans"-projekt hade temat förebilder och kreativitet, och kreativiteten fullkomligt flödade under de två dagar som jag besökte lägret. Ofta får jag frågan hur vi arbetar med barn och ungdomar som saknar ett gemensamt språk, och ofta tar detta sig olika uttryck, på "tillsammans" var det tydligt att det kreativa temat, rytmiken, dansen, musiken hjälpte deltagarna att övervinna de språkbarriärer som fanns. "Tillsammans" tar fram det bästa ur CISV tycker jag, alla, oavsett etnicitet och klasstillhörighet har en möjlighet att deltaga, projekten finansieras nästan uteslutande med externa medel vilket möjliggör för alla att deltaga. En annan styrka, formen, dvs att projekten tar sig formen av dagsläger gör att vi kan nå ut till barn och ungdomar som annars inte hade attraherats av CISV.

Ledarnas och stabens fokus på inkludering, där de bland annat skippat annars ack så traditionsburna aktiviteter såsom "CISV-sången" skapade en atmosfär av delaktighet och en miljö där alla kände sig välkomna. Det var härligt att få ta del av tillsammans-känslan.

Se även
Skånska dagbladet för en artikel om projektet.

Mosaik är ett av CISVs 7 program. Mosaik-programmet består av olika unika fredsutbildande projekt. Projekten stärker och inspirerar barn och unga att skapa konkret förändring för ett fredligare närsamhälle. Projekten planeras så att deltagarna får upptäcka, förstå och skapa tillsammans.

Inga kommentarer: