onsdag 29 oktober 2008
CISV Litauen: From a group of a friends to a stable and growing organization
“CISV Lithuania is a group of friends by the name of an organisation” ...som en av medlemmarna i CISV Litauen uttryckte det. Detta är tänkvärda och väl formulerade ord som vi i CISV Sweden också kan ta oss en funderare kring.
Efter en helg i ett av våra grannland där på andra sida Östersjön är jag imponerad av den potential som finns i en förening som startat bara för ett par år sen. Viljan att tillsammans bygga CISV finns där!
Tillsammans med Adam Axelsson och Oskar Wall hade jag förmånen att få göra en workshop med ett 20-tal CISVare i Litauen i helgen. Vi träffades på en lägergård där vi tillsammans under kreativa former diskuterade organisationsutveckling, ansvarsfördelning, juniorverksamhet, verksamhetsplanering och en massa annat.
Oskar tog hand om de som ville fokusera på verksamhetsplanering för/av juniorer och de tränade sig i att planera och genomföra olika aktiviteter. Aktiviteterna genomfördes sedan i hela gruppen, vilket ledde till många glada skratt, en viktig ingrediens i vår verksamhet.
När vi lämnade våra vänner kändes det som de hade mycket energi att fortsätta sin verksamhet, bredda den, fördela ansvaret på fler, ”släppa loss" juniorerna samt bli en organisation fullt ut.
CISV Sweden's del i Litauen hoppas jag kan bli ett fortsatt utbyte på mer och mer jämlika villkor och att vi tar alla möjligheter att lära av varandra.
/ Åsa Callesen
onsdag 22 oktober 2008
"The book"
Det är fredagen den 17 oktober. Klockan är 23.30. Adam och jag är i Stockholms centralstation och väntar på killarna som ska komma från Newcastle och Paris. Vår “educational officer” från Storbritannien och en vän från Brasilien kommer för att arbeta med oss och fyra andra svenska CISVare under helgen. Vi samlas för att arbeta med “The Book”, eller som en del kallar den; “A simple Peace”.
Vi börjar helgen med grundidéen att skriva en cool och interaktiv bok som visar hur bra vi är inom CISV på att arbeta med och utveckla fredsutbildning i praktiken. Det är ingen lätt uppgift… måste jag säga. Våra målgrupper är nämligen allt från en person som knappt vet något om CISV och vill lära sig mer om oss och fredsutbildning, till mycket erfarna CISVare som söker nya utmaningar.
Från lördag till söndag, diskuterar vi allt från olika koncept på djupet, till olika färger och former för att hitta en perfekt kombination av text och illustrationer. Vi lär oss mer om fredsutbildning, layout, utbildning och värderingar.
Nu har vi en struktur, titlar, aktiviteter, ämnen, fakta, ritningar, som kommer att hålla oss väldigt sysselsatta under de kommande månaderna, medan vi gör “The book” till en obligatorisk referens för alla som vill veta mer om allt från Mahatma Gandhi till PDPEF.
Tack Kiran, Teresa, Marcos, Louise, Cissi, Ola och Adam för en riktigt bra helg och för ert arbete i detta projekt!
Rodolfo Zúñiga Vargas
Projektledare för “The Book”
Vice Ordförande CISV Sverige
måndag 20 oktober 2008
Sammanhang
Klockan åtta på morgonen i Bogota, Colombia loggar Enrico Quaroni in på sin msn. Han har precis vaknat. Det är söndag morgon och han är vis det här laget rätt trött. Samtidigt är det kl 11 på förmiddagen i Halifax, Kanada. Alex Neuman ska om någon timme iväg på thanksgiving middag med sin släkt. Han är mer på gång och loggar också in på sin msn. Sofia Mexia bor i Lissabon, Portugal. Hon är egentligen på ett helgmöte med sitt jobb, men lyckas fånga upp ett trådlöst nätverk och loggar in på sin msn. I Sverige är det söndag eftermiddag, klockan är tre. Jag sitter på ett tåg mellan Göteborg och Stockholm. 200 kilometer i timmen. Internet. Msn. Samtidigt klockan tio på kvällen hos Jali på Philippinerna och det är midnatt i Canberra, Australien där Chris Stokes bor. De loggar också in på sin msn. Det sista dem gör innan de ska sova. Ytterligare fem personer, på olika platser, i olika tidszoner loggar in. Det är kommittémöte med den internationella mosaikkommittén i CISV.
Foto: Jesper Karlqvist
torsdag 16 oktober 2008
O/LIKA tar hem pris!
Ikväll tog metodmaterialet O/LIKA hem Svenska Publishing-Priset i kategorin läromedel. O/LIKA är ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering och har tagits fram i samband med Alla olika alla lika kampanjen. CISV har varit delaktiga i framtagandet av O/LIKA genom en av författarna, Cecilia Elmqvist. Priset delades ut på Svenska Publishing-galan och i juryn sitter verksamma kommunikatörer såsom journalister, grafiska formgivare och copywriters.
Detta känns verkligen roligt, stort grattis!
Ps, om du är nyfiken på materialet så finns det bland annat att beställa från LSUs hemsida.
måndag 13 oktober 2008
Höstmöte till helgen igen?
Höstmötet är ett av CISV Swedens forum där nationellt och lokalt aktiva möts, och det är vår organisations filosofiska och visionära motor. På årets agenda stod bland annat diskussioner kring inkludering och hur vi kan arbeta mot exkluderande strukturer i vår vardag. Vi genomförde workshops kring målen med juniorstrukturens verksamhet, en workshop som gav många av oss deltagare konkreta verktyg att arbeta med i uppbyggnaden av och utvecklandet av vår lokala verksamhet. Höstmötet 08 gav också möjlighet till utbildning och kompetensutveckling, såväl i vår pedagogik som i det centrala medlemsregistret. Mötets höjdpunkt var kanske ändå presentationen kring hur vi nu inleder årets sista kvartal med en offensiv satsning på cisv på internet, ledarrekrytering och marknadsföring.
"Leadership is the key to success" och det är den känslan som jag tar med mig från helgen. Alla av helgens 75 deltagare är ypperliga exempel på ett aktivt och inkluderande ledarskap. Nu fortsätter vardagen och jag hoppas att alla ni som deltog har lika mycket energi och motivation med er i bagaget att använda er av i ert engagemang för en fredligare värld som jag har.
/Jenny
söndag 5 oktober 2008
Projekt som påverkar och gör skillnad nära dig!
På CISV Sweden's Höstmöte den 11-12/10 lanseras en ny version av metodmaterialet "Inspiration för Mosaikprojekt – Projekt som påverkar och gör skillnad nära dig!".
Metodmaterialet består av nio kapitel som tar upp olika delar som är bra att veta för att göra Mosaikprojekt. Man kan välja mellan att fritt bläddra emellan de olika kapitlen eller att följa den kronologiska ordning.
Inledningsvis beskrivs grundläggande mosaikprogrammets uppbyggnad och karakteristiska drag. Därefter följer kapitel om händelseförloppet före ett projekt – från det att man hittar en idé, genom stadiet då man behöver förädla idéen och planera projektet till det att man förverkligar idéen och gör verklighet av projektet. Mot slutet listar materialet hur ett Mosaikprojekt kan utveckla en lokalförening och beskriver delar av det administrativa arbetet kring Mosaik-programmet.