onsdag 29 oktober 2008

CISV Litauen: From a group of a friends to a stable and growing organization












“CISV Lithuania is a group of friends by the name of an organisation” ...som en av medlemmarna i CISV Litauen uttryckte det. Detta är tänkvärda och väl formulerade ord som vi i CISV Sweden också kan ta oss en funderare kring.

Efter en helg i ett av våra grannland där på andra sida Östersjön är jag imponerad av den potential som finns i en förening som startat bara för ett par år sen. Viljan att tillsammans bygga CISV finns där!

Tillsammans med Adam Axelsson och Oskar Wall hade jag förmånen att få göra en workshop med ett 20-tal CISVare i Litauen i helgen. Vi träffades på en lägergård där vi tillsammans under kreativa former diskuterade organisationsutveckling, ansvarsfördelning, juniorverksamhet, verksamhetsplanering och en massa annat.

Oskar tog hand om de som ville fokusera på verksamhetsplanering för/av juniorer och de tränade sig i att planera och genomföra olika aktiviteter. Aktiviteterna genomfördes sedan i hela gruppen, vilket ledde till många glada skratt, en viktig ingrediens i vår verksamhet.

När vi lämnade våra vänner kändes det som de hade mycket energi att fortsätta sin verksamhet, bredda den, fördela ansvaret på fler, ”släppa loss" juniorerna samt bli en organisation fullt ut.

CISV Sweden's del i Litauen hoppas jag kan bli ett fortsatt utbyte på mer och mer jämlika villkor och att vi tar alla möjligheter att lära av varandra.

/ Åsa Callesen

Inga kommentarer: