onsdag 19 augusti 2009

Ett försäkringsbolag, ett nytt system för läger, fred och mycket mer

Det internationella årsmötet, AIM, är slut för den här gången och vi som deltog börjar så sakta att återvända hem till vardagen och vårt engagemang på hemmaplan. Fredsutbildning var helt klart det fråga som toppade dagordningen, som syntes i såväl de strategiska som operativa planerna, såväl som i budgeten.
I över 10 år har vi diskuterat hur CISV International och dess medlemmar skall vara försäkrade och i år tog vi äntligen klivet till att starta ett eget försäkringsbolag. Detta är ny mark för oss, att driva företag hör inte till vanligheterna men det betyder en ökad kontroll över våra försäkringskostnader och också en långsiktig lösning som kan inkludera alla medlemsländer.

Den riktigt stora frågan, som vi ännu inte vet vidden av, är det beslut som board har tagit om att likställa alla våra lägerbaserade program (Seminarieläger, Summer Camp, Youth Meeting och Barnby), detta innebär ett system där länderna kommer att tilldelas lägerplatser i relation till hur många läger vi arrangerar i landet. Arrar vi en barnby á 12 delegationer får vi 12 delegationer nästa år. Riktigt så enkelt är det inte, men nästan, systemet tar hänsyn till de senaste tre åren och en viss procentkvot av delegationerna/platserna går till nya länder (utan samma krav på arrangemang). Tätt kopplat till detta är de nya avgifterna, som är samma, oavsett lägerbaserat program, det enda som varierar är antalet dagar och därmed också ersättningen. Detta blir en viktig fråga att diskutera ute i CISV Sweden för att komma till ett eget beslut hur vi skall hantera avgifterna innan dess att systemet införs 2011.

Inga kommentarer: