torsdag 25 mars 2010

Jag heter Åsa Callesen från Göteborg/LF Mölndal och på CISV Sveriges årsmöte söndagen den 21 mars valdes jag till ordförande i CISV Sverige. Jag vill tacka dig Jenny Andersson för de du gjort för föreningen den tid du haft uppdraget och önska dig lycka till med vad du än har för tankar både i ditt engagemang för en bättre värld och i ditt privat liv.

För er som inte känner mig är jag från början en CISV förälder som varit med i ett 15-tal år och så sakteliga övergått från att vara en praktiker och bullbakare till att mer och mer intressera mig för verksamhetsutvecklingen i CISV. Uttryck för detta är att jag suttit med i LF styrelsen i Mölndal ansvarat bla.för utbildning, gjort några IPP, suttit med i Buddy Swedenunder 3 år. Tycker också att det är inspirerande att göra olika utbildningar lokalt såväl som på våra IMPACT helger. Privat arbetar jag i Göteborgs stad, är enhetschef på introduktionsenhet som tar emot nyanlända flyktingar och invandrare. Ska alldeles i dagarna flytta och bo tillsammans med vänner, i något som med åren är tänkt att bli ett gemensamt boende för oss som inte vill bo ensamma. Jag har 4 vuxna barn som finns utspridda lite här och där med skiftande CISV engagemang.

Uppdraget att leda CISV under 2år innebär en ära och en utmaning för mig. Jag kommer att göra mitt yttersta för att vi ska utvecklas vidare med bla. hjälp av de verktyg som under min företrädare tagits fram för att göra en än bättre verksamhet. Några exempel på vad som kommer att prioriteras i enlighet med den verksamhetsplan som antogs på årsmötet är IMPACT, vårt utbildningssystem jag hoppas och tror att en stabilisering och ständig förbättring av dessa kommer att ge oss fantastiska möjligheter i vår fredsutbildning, hoppas därför att vi tillsammans kan få fler intresserade att arbeta direkt operativt med utbildningshelgerna och men även med innehållet i form av en utbildningskommitté. Boken Mosqito Tactics är ett annat exempel på ett verktyg för att vår förening ska ha en möjlighet att nå ut i våra lokalföreningar en fortsatt utveckling av hur den kan komma till nytta är viktigt. Att använda våra HR på kansliet ser jag som en uppgift för mig och styrelsen vi har lyckan att ha ett kansli med kompetent och kunnig personal. Beslutet som togs på stämman innebär att vi ska satsa och då är det vårt ansvar i styrelsen att se till att vi utvecklar kansliet på alla fronter , speciellt i ett långsiktigt perspektiv. Många många fler saker kan nämnas men jag stoppar där för nu.

Hoppas på ett gott samarbete, lokalföreningar, komittéer, kansliet och styrelse.

Sen de viktigaste av allt vi ska ha roligt!! Åsa Callesen

onsdag 24 mars 2010

tack


Det har varit fantastiska år! Helgerna i fredsutbildning på Långserum, Brittebo & Högaberg lyser som klara stjärnor på min himmel. De vänner jag mötte då spelar fortfarande en särskild roll i mitt liv. Nätterna på liggunderlag när SO sammanträtt på de mest underliga ställen är nätter som format den jag är. Jag tänker på det nätverk jag byggde upp under några intensiva år i Malmö i början av 00-talet. Hur vi som möttes där och då har följt varandra, tagit ledarskap inom CISV men också på andra arenor. Det är med förbannad stolthet jag tittar på resultatet av det som vi och många med oss har åstadkommit. Mosquito Tactics är ett verktyg för unga människor i deras engagemang. Mosquito Tactics är ett ställningstagande - fred är politik.
Nu går jag vidare, med allt det jag lärt mig i CISV, och söker mig ett nytt sammanhang där jag kan förändra världen.

Tack.
/Jenny Andersson
Ordförande CISV Sweden 2008-2010.

onsdag 17 mars 2010

Per Olsson, generalsekreterare på CIU

CISV är medlemmar av Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte, CIU. CIU arbetar för att skapa en mötesplats för ungdomar, i Sverige och internationellt. Sedan några veckor är Per Olsson generalsekreterare för CIU. Per Olsson har sin bakgrund i bland annat CISV, just nu leder Per CISV Internationals arbete med Mosaik - våra fredsutbildande projekt. I morse satt Per i tv4 morgonsoffa. Vi vill passa på att gratulera Per till hans nya uppdrag.

måndag 1 mars 2010

hur bygger vi det civilia samhället?


Stina Abrahamsson och Lisa Andersson leder CISV Swedens arbete med CISV Kenya.

Hur bygger vi det civila samhället? Hur bygger vi det civila samhället utan cash? Två diametralt skilda frågor. CISV Sweden har sedan slutet av 90-talet engagerat oss för att främst genom erfarenhetsutbyte stötta engagemanget i nya CISV länder runt om i världen.
Tanken är att vi, ett nytt och ett gammalt land, har mycket att lära av varandra, att samarbetet berikar och befruktar. Det gör det med. Men samarbetet kräver mötesplatser och det kräver arenor för fredsutbildning. En oerhört stor del av arbetet sker över nätet, på mailen, på grupper på facebook och på skype, för att nämna några områden.
Men så fort vi vill mötas i det fysiska rummet, så kommer pengar in i bilden. Så fort vi vill att de enskilda medlemmarna i Litauen eller Kenya skall deltaga i våra internationella läger och projekt, så kommer pengar in i bilden.

Jag, Lisa och Stina möttes härom dagen för att vrida och vända på denna problematiken. Lisa och Stina har genomfört utbildningar på plats i Kenya och varit stab på deras läger, en form av utbyte som går att finansiera med extern finansiering. Kanske inte alltid enkelt, men det går. Nu vill Buddy Kenya ta ett steg till, nu vill de träffa sina Kenyanska partners och lägga en långsiktig strategi för deras utveckling. Men vem vill finansiera förarbete? Strategisk planering? Nu vill CISV Kenya gå ett steg till och deltaga mer i internationella läger och projekt. Men vem vill finansiera det? Vem är det som skall bygga en nationell organisation i Kenya, de som brinner för fred, men också har råd?

Och om vi, CISV Sweden och CISV Kenya, finner extern finansiering, hur långsiktig är den? Det är såklart två olika frågor som vi brottas med här. Den ena är finansieringen för det samarbete som vi har, två organisationer emellan. Den andra är möjligheterna för CISV Kenya att etablera en stabil och dynamisk organisationer, där alla är välkomna att deltaga. Eller så är det inte två skilda frågor. Frågan är nog mer fundamental än så, hur tryggar vi ett brett deltagande, hur ger vi så många människor som möjligt möjligheten att deltaga i vår verksamhet? Oavsett bakgrund. Oavsett etablerade strukturer för det civilia samhället.