måndag 1 mars 2010

hur bygger vi det civilia samhället?


Stina Abrahamsson och Lisa Andersson leder CISV Swedens arbete med CISV Kenya.

Hur bygger vi det civila samhället? Hur bygger vi det civila samhället utan cash? Två diametralt skilda frågor. CISV Sweden har sedan slutet av 90-talet engagerat oss för att främst genom erfarenhetsutbyte stötta engagemanget i nya CISV länder runt om i världen.
Tanken är att vi, ett nytt och ett gammalt land, har mycket att lära av varandra, att samarbetet berikar och befruktar. Det gör det med. Men samarbetet kräver mötesplatser och det kräver arenor för fredsutbildning. En oerhört stor del av arbetet sker över nätet, på mailen, på grupper på facebook och på skype, för att nämna några områden.
Men så fort vi vill mötas i det fysiska rummet, så kommer pengar in i bilden. Så fort vi vill att de enskilda medlemmarna i Litauen eller Kenya skall deltaga i våra internationella läger och projekt, så kommer pengar in i bilden.

Jag, Lisa och Stina möttes härom dagen för att vrida och vända på denna problematiken. Lisa och Stina har genomfört utbildningar på plats i Kenya och varit stab på deras läger, en form av utbyte som går att finansiera med extern finansiering. Kanske inte alltid enkelt, men det går. Nu vill Buddy Kenya ta ett steg till, nu vill de träffa sina Kenyanska partners och lägga en långsiktig strategi för deras utveckling. Men vem vill finansiera förarbete? Strategisk planering? Nu vill CISV Kenya gå ett steg till och deltaga mer i internationella läger och projekt. Men vem vill finansiera det? Vem är det som skall bygga en nationell organisation i Kenya, de som brinner för fred, men också har råd?

Och om vi, CISV Sweden och CISV Kenya, finner extern finansiering, hur långsiktig är den? Det är såklart två olika frågor som vi brottas med här. Den ena är finansieringen för det samarbete som vi har, två organisationer emellan. Den andra är möjligheterna för CISV Kenya att etablera en stabil och dynamisk organisationer, där alla är välkomna att deltaga. Eller så är det inte två skilda frågor. Frågan är nog mer fundamental än så, hur tryggar vi ett brett deltagande, hur ger vi så många människor som möjligt möjligheten att deltaga i vår verksamhet? Oavsett bakgrund. Oavsett etablerade strukturer för det civilia samhället.

Inga kommentarer: