tisdag 26 april 2011

Gästinlägg om train the trainers.

Precis hemkommen från Train the trainers (TTT) utbildning i Rumänien. Mycket i utbildningen hade man hört innan och jag tror det är för att CISV Sverige är i framkant i väldigt många av CISV internationella frågor.

Vi diskuterade bland annat - Hur man arbetar med en bra aktivitetsplanering, hur CISV arbetar effektivast med fredsutbildning och hur man som fasilitator bör arbeta med olika grupprocesser. Detta är ämnen som CISV Sveriges utbildare kan och har arbetat med i flera år.

Sedan dök det upp sessioner på utbildningen som är väldigt givande och där man lär sig massor. Vi fick bland annat feedback på sessioner som vi själva fick skapa och leda och vi fick feedback på vår egna presentationsteknik. Det var väldigt lärorikt och givande! Vi diskuterade också personliga utmaningar och hur man kan arbeta för att bli bättre på sina svagheter. Det var mycket intressant.

Vi gick också igenom vad som har hänt i CISV de senaste tre åren, för det har hänt massor. Jag vill mena att CISV har gått in i en ny epok, där vi funderat vad vi vill få ut av CISV och kanske framförallt hur vi kan bevisa att vi gör det vi lovar på våra program. Vi säger att vi skapar aktiva världsmedborgare men hur bevisar vi detta? Det finns ett system men delmål, indikatorer och bekräftelse. Ett system som är välplanerat, välbyggt och kopplat till CISVs kärnverksamhet. Det är kul när man inser hur utvärderingssystemet egentligen fungerar och vad det används till. Jag vet att jag kommer hädanefter gråta varje gång någon inte tar pdpef:en (utvärderingsformuläret) på allvar – man tar det på allvar om man inser hur detta gör CISV bättre.

Till slut vill jag nämna power point karaoke. Väldigt nytänkande och extremt roligt. Dyker det upp på svenska läger och utbildningar så vet ni vad inspirationen kom ifrån – ttt i Rumänien april 2011!

Sami Korpela, en av tre svenskar som var i Rumänien på train the trainers.

Inga kommentarer: