onsdag 6 augusti 2008

Nya program i CISV familjen











Idén med IPP*, International People's Project, IPP föddes 1996, som ett resultat av en brainstrom över nya aktiviteter för vuxna. På det internationella årsmötet, AIM, i Österrike 2000 blev IPP en officiell CISV aktivitet. Det som började med några få pilotprojekt i slutet av 90-talet har i dag växt till ett officiellt CISV-program. I morse tog board of trustees, (den beslutsfattande församlingen) det formella beslutet att göra IPP till ett av våra program. Detta innebär att vi på sikt kommer att se en ökning av antalet IPP runt om i världen, då alla fullvärdiga medlemsländer kommer att arrangera IPP på en regelbunden basis. Det innebär också att organisationen satt ner foten och säger, IPP, med dess unika innehåll, där vi arbetar gentemot samhället, med en partnerorganisation, är en väg vi vill vandra och det är ett prioriterat fokus.

Board av trustees tog också beslutet att göra YM**, Youth Meeting, till ett officiellt program. YM har tidigare existerat som en aktivitet i närmare 40 år, och har genom åren brottats med en del svårigheter, kanske främst baserat på svårigheten att samla större internationella grupper över så korta tidsperioder som ett YM är. De senaste åren har YM dock genomgått en rad förändringar och fler och fler länder har upplevt de positiva effekterna av att arrangera och deltaga på YM.

Kommittén som arbetar med organisationsutveckling (ODC) poängterade hur det i flera undersökningar visat sig att de länder som har ett stort deltagande i, och arrangerande av, ALLA våra program är de länder som också utvecklas bäst. Mot den kontexten är det mycket glädjande att vi i dag har beslutat att prioritera ytterligare två av våra program, så att fler CISV-länder kan växa sig starka, och så att vi kan möta fler människor i deras strävan mot en fredligare värld.


*IPP/International People’s Project (www.cisv.se/ipp)
Dagar: 14–23
Antal deltagare: 15–30 (ålder 19+) samt 4–6 hemmastab (ålder 21+)
Internation People’s Project ger deltagarna möjlighet att lära sig mer om sig själva och andra samtidigt som de engagerar sig för samhällets utveckling. Projekten skapas tillsammans med en annan organisation och syftar till engagemang i en konkret lokal utmaning, exempelvis miljöförstöring eller hemlöshet.



** YM/ Youth Meeting (www.cisv.se/iym)
Dagar: 8 eller 15
Antal deltagare: 25-35 deltagare i åldersgrupperna: 12-13, 14-15, 16-18, 19+
Youth Meeting är ett flexibelt, tematiskt och lägerbaserat projekt. Tillsammans utforskar gruppen ett fredsutbildande tema.

Inga kommentarer: