lördag 9 augusti 2008

Reflect and Act



















Louise Dane, nationell juniorrepresentant, bloggar i dag under titeln; Reflect and Act.

Här på IJBC/AIM siten i centrala florens är det stekande hett och vi kokar av både värme och alla nya idéer och all inspiration. Det är så att säga hett på flera sätt.

Ni vet den där känslan av att vara mitt uppe i något intensivt och fantastiskt - det är så vi skulle vilja beskriva känslan som finns på ett IJBC/AIM. Vi är ledsna för att vi inte hinner blogga mer men jag hoppas att ni står ut med att vi lägger den tiden på att arbeta hårt och mycket här istället. Med det sagt tänkte vi (Cata & jag, nationella juniorrepresentanter för CISV Sweden) ge er en snabb sammanfattning av vad som hände under IJBC (international junior bransch conference). Dessutom vill vi tipsa om IJBC live! En blogg som uppdateras av deltagarna på IJBC (även nu under AIM). Den innehåller bilder, videos, artiklar med mera. Check it out --> http://www.ijb.cisv.org/mwiki/index.php/IJBC_Live!

Årets IJBC hette "reflect & act" och handlade om att få oss att inse hur viktig processen det är att tänka igenom vad vi gör, planera och sedan agera! Flera paralleller drogs till konst och hur konst är något som är genomtänkt, genomfört och sedan påverkar. Därför var något av det första vi gjorde att dekorera stora "väggar" med budskap, stencilkonst mm, mm. Väggarna är sjukt snygga och står nu och pryder en av våra vackra innergårdar här på siten.

Sessionerna på årets IJBC gick i fem olika "trådar":

- Global movement (vad är en global rörelse? Hur skapas de? Hur fungerar de? Hur kan vi som juniorer som är engagerade i en redan etablerad global rörelse använda oss av det för att bli mer engagerade i andra globala rörelser runt om i världen?)

- Junior branch (ska få oss att tänka efter och fundera över det som vi redan tror att vi vet om junior branch. Vad är junior branch? Vem är engagerad i junior branch? Vad gör en junior branch och hur gör de det?)

- Theme (vad handlar årets ijb tema: conflict and peace education om? Hur kan vi använda oss av det?)

- Open space (vi har 3 st för att riktigt hinna med att diskutera, komma upp med idéer och liknande. Det är ballt, ballt, ballt!)

- Parallel experiences en möjlighet för oss att välja olika inriktningar beroende på vad vi är intresserade av. Det finns tre olika:
Maximazing our potential - handlar om vad jb är och hur vi använder oss av det till max!
Congratulations - you're political! - handlar om vad som är politik, hur det används/kan användas samt om hur cisv fungerar, är vi politiska eller inte?
Culture and identity: an exercise in deconstruction - hur ser vi på andra? Hur ser andra på oss? Hur ser vi på oss själva? Vad påverkar detta?

Hoppas att detta gett er en viss insikt i hur ett IJBC ser ut. Vill ni veta mer om själva konceptet? Kolla in http://www.ijb.cisv.org/mwiki/index.php/IJBC

Snart kommer ett inlägg om hur vardagen för en NJR under AIM ser ut!

Inga kommentarer: