måndag 30 november 2009

Årets utbildningar i ledarskap, projekt och fred avklarade

å


I helgen möttes vi, ca 40 pers för årets sista utbildning i ledarskap, projekt och fred, vi var i åldern 14 - 49 år och kom med olika attityder, färdigheter och kunskap med oss i bagaget. Jag bara älskar den dynamik som det blir i det mötet. Tillsammans har vi lärt oss om tankarna bakom fred - fredskultur och fredsutbildning. Vi har fått praktisk övning i hur man planerar upplevelsebaserade aktiviteter utifrån mål, vi har djupdykt i gruppdynamik och konflikthantering. Helgens tema var 'alla olika - alla lika' och vi genomförde flera spännande övningar kring fördomar och makt.
Nu är 2009 snart slut, och därmed också år 0 - året då vi implementerade vårt nya utbildningssystem. Ca 400 personer har gått utbildningen och utvärderat den. Designgruppen - som ansvarat för just designen av systemet, kommer att utifrån deltagarnas och utbildarnas erfarenheter utvärdera helheten och därefter har vi ett beprövat system att i framtiden utbilda i. Upplägget och innehållet i sessionerna kommer självklart att skickas ut till medlemmarna för kännedom inför årsmötet.
/Jenny

lördag 28 november 2009

kansliet


Med inspiration av senaste numret av fokus så lät vi flitens lampa lysa, jag och Lollo. Vi har flyttat ut kansliet till Gränna. Här skriver vi verksamhetsplan och budget för nästa år och i veckan lanserar vi 300-kampanjen, håll utkik!

fredag 27 november 2009

mot Norge

HAR DU LYST TIL Å JOBBE I CISV NORGE?
CISV Norge søker CISV-praktikant fra Sverige for perioden Februar-Desember 2010.
Søknadsfristen er 6. desember. For mer info se www.cisv.no

onsdag 25 november 2009

Rebells fredspris


Styrelsen för CISV Sweden har nominerat Rodolfo Zúñiga till Rebells fredspris, i kategorin Inre fridspriset. Priset ges till "till en person som arbetar för att stärka människors värde och verka för trygghet och inre frid" och vinnaren meddelas vid Rebellgalan den 10 december.

Vi motiverar vår nominering bland annat med följande:

"Genom metodboken Mosquito Tactics har Rodolfo gett unga människor, såväl i Sverige som internationellt ett verktyg i deras engagemang att skapa hållbar fred. Boken ger en introduktion till fredsutbildning och fredskultur och ger konkreta tips och idéer kring hur man använder fredsutbildning i olika projekt. Varje gång vi löser en konflikt på ett fredligt sätt, genom dialog och diskussion, vinner vi nya insikter, kunskaper och erfarenheter. Ju mer vi lär om andra desto enklare blir det att förstå varandra. Det är också något som på sikt gör världen fredligare.
"

Nu håller vi tummarna.
/Jenny

Styrelse och Kommittéhelgen






Förra helgen samlades CISV Swedens nationellt förtroendevalda för att fånga upp resultatet från Höstmötet och diskussionerna där för att fokusera på organisationens utveckling och för att planera det kommande verksamhetsåret. Gemensamt diskuterade vi fredsutbildning, vår syn på organisationen och förändringar i avgifterna på våra internationella lägerbaserade program. På lördagen firade vi in det nya året med nyårsfest.

tisdag 17 november 2009

Cecilia Malmström ny EU-kommissionär


Fotograf: Hans Doverholm

Cecilia Malmström blir Sveriges nya EU-kommissionär. Cecilia har sin bakgrund bland annat i CISV. Vi har som mål att unga människor - genom sitt engagemang och genom fredsutbildningen skall utveckla en interkulturell kompetens och ett aktivt medborgarskap.
Grattis Cecilia!

/Jenny

fredag 13 november 2009

CISV Helsinborg vågar visionera och konkretisera



I går inspirerades jag av Tove (halvt till höger i bild) som leder CISV Helsingborg. Tove ledde styrelsen genom deras dryga timme långa möte i går och jag kan konstatera att Tove är grymt duktig på att problematisera och att fånga upp alla de tankar som kom upp runt bordet - för att slutligen sammanfatta diskussionerna i beslut som alla kunde stå bakom.
Vidare har Tove en finfin styrelse runt om sig, som tar plats, som levererar och som har riktigt roligt.

Eva, vår organisationsutvecklare ledde tillsammans med Kent som är ordförande för Buddy Sweden (kommittén för lokalföreningsutveckling) en workshop kring var CISV Helsingborg skall stå 2012. Inte bara blev resultat en vision - 'att 2012 vara en förening med regelbunden kvalitativ fredsutbildning' utan också delmål knutna till dessa och vi kom också en bit på vägen med att operationalisera dessa till konkreta aktiviteter.

CISV Helsingborg vågade i går blanda de stora visionära tankarna med konkreta kvantitativa mål såsom 200 medlemmar och 2 mosiakprojekt per år. Att inte fokusera så mycket på formen utan på vad man faktiskt vill, att göra det under roliga former - det är ett bra koncept och i går fick jag se att det också lyckas.

Varm i hjärtat begav jag mig sedan hemåt i Novembernatten. Tack för i går Helsingborg.
/Jenny

torsdag 12 november 2009

Finns fred?

Vi kommer tillsammans under ett halvdags event vrida och vända på konceptet fred och fredsutbildning.

Vi frågar oss bland annat vad fred är och hur vi kan skapa det i vår vardag.

Dagen kommer att innehålla diskussioner, interaktiva övningar och inspiration till fortsatt arbete.


Är det här något för dig? Kom då till:

Tvålpalatset, Sankt Paulsgatan 29, Stockholm

Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg

Studieförbundet Bilda Syd. Jörgen Ankersgatan 12, Malmö

kl 12-17 den 22 november. Vi serverar lunch.

Vi ser fram emot att möta dig då.

För frågor, funderingar och intresseanmälan kontakta

fredsdag.stockholm@se.cisv.org eller Anna på 070-405 45 45 i Stockholm.

julia.roman@se.cisv.org eller ring på 0733-463638 i Göteborg

jenny.akesson@se.cisv.org på 0706347172 i Malmö

/ CISV Sweden

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden.

CISV möts individer och perspektiv. I mötet skapar vi fredsutbildning. Vi är världsmedborgare för en öppen och rättvis värld, en gräsrotsorganisation på 200 platser världen över. Vi skapar läger och projekt, lokala som globala, av och för unga. Vi är CISV.

för mer information gå in på vår hemsida www.cisv.se och

våra facebook event:

Stockholm

http://www.facebook.com/events.php#/event.php?eid=170133201875&index=1

Göteborg

http://www.facebook.com/events.php#/event.php?eid=199097411146&index=1

Malmö

http://www.facebook.com/events.php#/event.php?eid=167919368025&index=1

Jag & Johan


Numera är jag fan of Johan Galtung på Facebook. Någon som vet hur man pokar honom?

söndag 8 november 2009

SJ, allt är ännu inte förlåtet

men kanske snart?

För en organisation likt CISV, med nationellt förtroendevalda spridda över hela landet, med 10 000 medlemmar som skall mötas, med ett kansli som har närmare hela Sverige som sin arbetsplats, så är tåget nyckeln till mycket. I många år har CISV haft policyn, billigaste möjligaste resa, vilket länge var lika med SJ. För några år sedan antog årsmötet också en miljö- och rättvisepolicy som bland annat sa att vi skulle resa miljövänligt. Under några år gick "billigaste-resan-möjligt"policyn hand i hand med miljöpolicyn och vi åkte vårt tåg än hit än dit. Men sen inträffade något och våra tågresor var inte längre så billiga. Mycket baserat på att vi reser fredagar och lördagar, och när vi reser i veckorna är det ofta med kort varsel. SJ höjde priset och våra kostnader ökade. Såväl bil som flyg erbjöd inte alltid men ganska ofta ett billigare alternativ. Styrelsen stod inför ett dilemma att tolka två olika beslut, som inte längre gick sida vid sida. I år förtydligade årsmötet beslutet, miljön skulle gå först, men årsmötet avstod från att göra en budgetkoppling. Dilemmat kvarstod. Så vi har låtit det sunda förnuftet råda, eller lättjan, eller båda. Vi har rest miljövänligt om vi har haft mage att betala de hutlösa sj-priserna, men inte alltid, om vi haft mage att låta miljön stryka på foten. På vår to-do finns att anta en ny enhetlig policy, som väger in de tidigare besluten. Det känns oerhört välkomnade att LSU nu rott i hamn ett avtal med SJ som kan ge oss 20% rabatt på de förbokade resorna, förhoppningsvis kan vi fortsätta att leva upp till de beslut som CISV Sweden genom åren fattat.

fredag 6 november 2009

Mads-Erik Schiønnemann tillträder som generalsekreterare för CISV Sweden


1 december 2009 tillträder Mads-Erik Schiønnemann som generalsekreterare för CISV Sweden. Som generalsekreterare för CISV kommer Mads-Erik bland annat att arbeta med CISV Swedens strategiska mål med särskilt fokus på de utvecklingsprojekt som CISV driver. Mads-Erik kommer ansvara för organisationens långsiktiga finansiering och samordning.

Mads-Erik är född och uppvuxen i Köpenhamn där han också har utbildat sig vid Handelshögskolan. Sin bakgrund har Mads-Erik bland annat i Youth For Understanding och i DUF – den danska motsvarigheten till LSU.

Nedan följer en kort presentation av Mads-Erik.

Vi hälsar Mads-Erik varmt välkommen till CISV.
/Jenny

"Mads-Erik Schiønnemann har brændt helhjertet for fredsskabende ungdomsudveksling, siden han som ganske ung deltog på nordiske børnelejre og udenlandske sprogskoler. Som 17-årig tilbragte han et år i USA og har efterfølgende engageret sig omfattende i udvekslingsorganisationen YFU, kun afbrudt af længerevarende ophold i Tyskland, Spanien og Estland. Mads-Erik har i mange år repræsenteret udvekslingsorganisationer i paraplyorganisationer for ungdomsorganisationer i Danmark og på europæisk niveau. Han har således kompetence indenfor udvikling af organisationer på tværs af interesser og landegrænser, ligesom han har solid erfaring indenfor bl.a. kompetenceudvikling, ledelse, interessevaretagelse og finansiering. Mads-Erik er uddannet fra Handelshøjskolen i København i Business, Language and Culture. Han er født og opvokset i københavner-forstaden, Brøndby, men er netop flyttet til Stockholm for at hellige sig den spændende udfordring i CISV, samt for at være sammen med kæresten, Åsa, og den kommende lille datter, Tove."

måndag 2 november 2009

ledarskap på samarbetsorganet


Klockan ringde 07 i lördagsmorse och jag begav mig till Höganäs, i nordvästra Skåne, inbjuden för att hålla en workshop på Samarbetsorganet (SO), CISV Swedens juniorers högst beslutande organ. Med ungefär halva mötet körde jag så en workshop kring ledarskap och projektplanering. Vi talade om vikten av att arbeta målorienterat och funderade gemensamt kring vad som karaktäriserade såväl våra mål som vårt ledarskap. Vi avslutade passet med att av en tidningssida var och med stängda ögon bygga hus. De olika husen fick sedan symbolisera alla våra olika ledarstilar.

Under söndagen, när jag åkt hem, förättades val till ledamot av CISV styrelse och en suppleant samt val av en ny nationell juniorrepresentant och en suppleant. Det känns himla roligt att välkomna Robin Holst som ledamot av styrelsen och Anja Ohlin Pape som suppelant samt Ulrika Dane som ny nationell juniorrepresentant och Oscar Lorentzi Wall som suppleant. Vidare beslutade SO om en ny struktur med regionala juniorrepresentanter och än en gång visar juniorerna att de är steget före och formaliserar härmed den regionala strukturen. Jag gillar detta, för att tala facebook-språk.

/Jenny

söndag 1 november 2009

En annan del av fredsvärlden


Under fem dagar har vi haft möjligheten att delta i kursen ”Strategy and Efficiency in Peace Work” som arrangerades av SIDA. Kursen handlar om hur man ska lägga upp sitt fredsbyggande arbete och hur det man redan gör kan bli ännu bättre.

Vi har tittat på detta genom att använda oss av teorierna kring RPP – Reflecting on Peace Practice. Grunden i teorin är att se hur man tar sig från sina aktiviteter och delmål till det större målet med positiv fred (vill du veta mer om vad positiv fred är – kolla i Mosquito Tactics – det gjorde alla deltagare här). Teorin har sitt mål i att stoppa direkt våld och att bygga upp hållbara strukturer som arbetar för rättvisa och fred i konfliktområden. Det här arbetet sker genom att göra en rad analyser längs vägen (t.ex. av konflikten i sig, vilka aktörer som är inblandade och vilka mål det är man vill uppnå).

Förutom oss från CISV så var det deltagare från tio andra organisationer som i sin tur arbetar med en lång rad frågor. Vi har bland annat tittat på Non Violent Peace Forces projekt på Filippinerna och Kristna Fredsrörelsen verksamhet i Sudan. Gruppen skulle också ha haft tre av våra vänner från CISV Kenya på plats, men de fick problem med sina visum och kunde inte närvara vilket så klart känns väldigt tråkigt.

Hur berör det här CISV? Vi stoppar ju inget direkt våld eller är aktiva i direkta konfliktområden. Det berör oss därför att vi vill bli ännu bättre och effektivare på det vi gör och det här är ännu ett verktyg till vår verktygslåda som vi kan använda oss av. Vi ser just nu att det här verktyget kommer att gå att använda allra bäst när vi tittar på IPP- och Mosaikprojekt som är mer inriktade på samhället i stort.

Härnösandiga hälsningar

Carl Andalen

Teresa Hansson