söndag 1 november 2009

En annan del av fredsvärlden


Under fem dagar har vi haft möjligheten att delta i kursen ”Strategy and Efficiency in Peace Work” som arrangerades av SIDA. Kursen handlar om hur man ska lägga upp sitt fredsbyggande arbete och hur det man redan gör kan bli ännu bättre.

Vi har tittat på detta genom att använda oss av teorierna kring RPP – Reflecting on Peace Practice. Grunden i teorin är att se hur man tar sig från sina aktiviteter och delmål till det större målet med positiv fred (vill du veta mer om vad positiv fred är – kolla i Mosquito Tactics – det gjorde alla deltagare här). Teorin har sitt mål i att stoppa direkt våld och att bygga upp hållbara strukturer som arbetar för rättvisa och fred i konfliktområden. Det här arbetet sker genom att göra en rad analyser längs vägen (t.ex. av konflikten i sig, vilka aktörer som är inblandade och vilka mål det är man vill uppnå).

Förutom oss från CISV så var det deltagare från tio andra organisationer som i sin tur arbetar med en lång rad frågor. Vi har bland annat tittat på Non Violent Peace Forces projekt på Filippinerna och Kristna Fredsrörelsen verksamhet i Sudan. Gruppen skulle också ha haft tre av våra vänner från CISV Kenya på plats, men de fick problem med sina visum och kunde inte närvara vilket så klart känns väldigt tråkigt.

Hur berör det här CISV? Vi stoppar ju inget direkt våld eller är aktiva i direkta konfliktområden. Det berör oss därför att vi vill bli ännu bättre och effektivare på det vi gör och det här är ännu ett verktyg till vår verktygslåda som vi kan använda oss av. Vi ser just nu att det här verktyget kommer att gå att använda allra bäst när vi tittar på IPP- och Mosaikprojekt som är mer inriktade på samhället i stort.

Härnösandiga hälsningar

Carl Andalen

Teresa Hansson