lördag 15 maj 2010

Dag tre på FÄN


Hallå där. Det är Matilda Bergman, från CISV Halmstad, som gästbloggar här på Åsas blogg. Vi har just avslutat den tredje dagen på detta läger.
Vi fick alla en god start på dagen när Oskar och Johan gjort en supergod engelsk frukost till oss alla. Detta uppskattades mycket av mej, eftersom det är så himla gott såklart.

När frukosten lagt sej och allas tänder var borstade (hoppas jag) var det dags för dagens föreläsning. Eftersom dagens tema var Hälsa skulle vi få besök av Cissi och Carro som skulle prata om psykisk ohälsa. Jag såg fram emot att få höra fakta om sjukdomarna och även deras historier. Dessa två tjejer var från (H)järnkoll och bar även väldigt snygga tröjor därifrån. Cissi berättade om sin historia som deprimerad och hur hon tagit sej igenom en hel del motgångar. Carros historia handlade om hur det var att leva med ADHD. Båda var väldigt duktiga, och jag fick efteråt veta att det var deras första föreläsning. Jag tycker att hela gruppen var engagerad , och vi fick även en del övningar att utföra sinsemellan. Sen var det dags för lunch, som var pasta med köttfärssås. Mycket gott även detta.

Efter lunch hade vi lite diskussioner med Cissi och Carro om hur vi tänkte kring psykisk ohälsa. Eftersom vädret var himla fint satt vi ute och solade på samma gång. Och en stund senare var det dags för mej, och min grupp, att hålla i vår aktivitet som vi själva planerat fram.

STRESS var temat, på tal om hälsa. Vi körde stressiga lekar där alla skulle bygga korthus, ta sej över rummet utan att nudda mark och sortera saker i bokstavsordning tillexempel. Andreas Nord gick runt med rött läppstift i hela ansiktet och stressade upp alla extra mycket. Detta ledde till en del konflikter och annat som vi senare tog upp i diskussion ute på gräsplanen tillsammans. Under tiden av diskussionen började jag planera en vattenlek, där laget som lyckas samla så mycket vatten de kan på kortast tid vinner. Det var dock inte bara att hämta vatten, alla hade var sitt funktionshinder, blind, stum, siamesiska tvillingar, bakbundna armar osv. Trotts kaoset i början då alla inte förstod och det var problem med material slutade allt i ett stort skrattkalas. Och lag två blev värdiga vinnare.

Vi fick smothiees som smakade mumma och sen var det dags för nästa grupp, som hade avslappningen efter all stress. Vi gjorde lite yoga, lite ”ritmassage” på ryggen på varann och satte oss ner och diskuterade lite om föreläsningen från förmiddagen. Vi pratade mycket om varför vi har så pass mycket depression i Sverige och andra saker. Mycket lärorikt tycker jag!

Sedan passade jag och Anton på att utforska omgivningen snabbt med en liten skogspromenad. Och jag tror absolut vi hade turen med oss när vi irrade runt på små stigar och hela tiden tänkte ”men där framme kanske vi kommer ut på rätt väg”. Som tur var gick vi runt i en cirkel och kom senare tillbaka.

Och då var det dags för kvällsmaten. Vi blev tillsagda att klä oss i våra favvokläder och hitta på något att framföra med gårdagens grupper med olika känslor som tema. Det serverades kyckling i sås med klyftpotatis. Till festligheterna fick vi läsk och härlig underhållning. Förslag om namn till nästa års läger kom också upp på tapeten, och en hel del fyndiga förslag redovisades lite senare.

När vi ätit upp körde vi några varv med viskleken och sen lekte vi en lek där vi gissade på andras rädslor. Detta var intressant att få reda på allas olika rädslor samtidigt som det faktiskt var en liten tävling inblandad. Vi har avslutat dagens schema med att alla fått berätta tankar om dagen. Det är en del som får seperationsångest, och andra som bara älskat vädret. Den stunden på dagen är bra, då man kan berätta hur man tycker och tänker om saker och ting, men det är det ju såklart nästan bara positiva saker.

Hehe, ne nu ser Åsa trött ut, själv ska jag vara vaken i ett dygn innan bussen avgår till halmstad klockan 13.00 och är framme 21.00. Där lär jag sova gott.

Peace out, Matilda Bergman

Inga kommentarer: