onsdag 30 april 2008

Cissi Elmqvist i TV

Cisisi Elmqvist, ordförande i CISV Swedens nationella inkluderingskommitté, arbetar heltid på Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationers kansli. På LSU koordinerar Cissi Alla olika alla likas skolturné. I går syntes Cissi i etern. Kolla här. (2009-04-29 "Nyhetsmorgon Mitt del 1")

måndag 28 april 2008

Varför?

Det finns några didaktiska frågor som man bör ställa sig. Min favoritfråga hoppas jag är varför? Någon annan får gärna fundera på hur? - som kanske är den svåraste? När och Vem brukar ge sig ganska snabbt. Men varför? Det är min favorit. Vad är det vi försöker uppnå? Vilket mål är det vi helgar?

Till helgen skall jag på styrelsemöte och jag frågar mig varför? För att snabbt påminnas av styrelsens gemensamma post-it lappar med våra interna mål för året. De är tacksamma att luta sig emot. De hjälper mig att finna fokus.

onsdag 23 april 2008

per-automatik-vänner

Igår ringde en CISV:are, inte någon jag känner väl, men någon som jag mött år efter år på möten, utbildningar och i vår verksamhet. En människa som jag egentligen inte vet någonting om, jag vet var han jobbar, var han bor, men det stannar kanske där. Ingen vän alltså. Men en CISV:are. Det är något speciellt med CISV:are. Eller med människor som man delar ett engagemang med. Man blir per automatik ändå vänner, man kan per automatik prata, obehindrat skulle jag våga påstå. Jag och min per-automatik-vän pratade i en halvtimme om vad det är som gör vår identitet som CISV:are, om att demokrati måste få ta tid. Att ödmjukhet är förtroendevaldas viktigaste verktyg.

Nu har jag varit ordförande i fem veckor, i går kom det första spontanta samtalet, jag vet inte om det är ett bra eller ett dåligt betyg på mitt ordförandeskap. Men jag vet att jag tyckte om det. Jag nås på 0736 - 579 075 om någon annan vill prata.

tisdag 22 april 2008

Nivette Dawod gästbloggar om utbildningskvalitet och att dricka öl på läger

Trött men peppad är jag hemma efter en helg i Leeds, England. Jag har varit på den europeiska trusteeträffen och snackat om alla möjliga aktuella frågor med representanter från CISV-länder i regionen Europa, Mellanöstern och Afrika.

Vi spenderade helgen i två kalla hus och satt ofta i en ring och diskuterade, och även om det kanske låter lite tråkigt så var det precis tvärtom! Bland annat diskuterade vi CISV Internationals framtida strategiska planering. Precis som CISV Sweden har CISV International fem strategiska mål som inte är helt olika våra. Eftersom de har slutdatum 2009 är det dags att definiera vart vi vill efter det, och processen är redan igång! Mycket spännande. Vår utbildning i läger och projekt är till exempel något som är högprioriterat. Just nu arbetas det flitigt med hur vi bäst kan utvärdera våra program. Genom utvärderingar kan vi bättre veta hur bra våra utbildningar är, vad som kan bli bättre och hur vi kan förbättra det.

Vi diskuterade också en motion som ligger bordlagd till årets årsmöte som handlar om alkoholförbud. Seminarieläger har ju blivit helt alkoholfria sedan årsmötet 2006 beslutade detta. Rapporter från det senaste årets seminarieläger visar också att både deltagare och staber tycker att det är en bra idé. Nu ligger det på förslag att även förbjuda alkohol på andra läger. Det kanske kommer som en överraskning att alkohol är tillåtet på läger och projekt, men i dagsläget är det så att CISV har en regel att det är förbjudet att missbruka alkohol, men det är inte förbjudet att dricka alkohol. Diskussionen om motionen är i full gång och representanterna på träffen var verkligen inte eniga! Vad tycker du som läser detta? Kommentera gärna!

Vi snackade också om varför det finns en regel på vissa program att någon i staben på det arrangerade lägret måste vara över 25 år. Jag letar fortfarande efter svaret hos den internationella riskhanteraren för att se om det kan ha något med försäkringar att göra. Säkerligen kommer ämnet upp igen! Själv tycker jag regeln verkar konstig, vi har ju inte en 25 års åldersgräns i något annat fall.

När jag åker på internationella träffar och möten är det verkligen både skönt och peppande att representera CISV Sweden. Vi imponerar med Buddy Sweden, 250 kronors marknadsföringsmoduler, att vi har en webbaserad lokalförening och att vi inte är rädda för att diskutera inkludering och exkludering. Det känns verkligen som att representera framtidens ledare!


Vad är då ETG?
ETG (European Trustee Gathering), som träffen heter hålls varje år i olika länder, och syftet är att skapa möjligheter att prata igenom frågor som är aktuella inför årsmötet i augusti och lära känna representanter från andra länder i ett mindre forum än det internationella årsmötet, dit alla länder åker.

Alla länder lyckas inte komma på ETG varje år, men något som är kul är att det ofta kommer representanter från länder som ännu inte är fullt utvecklade CISV-länder, så kallade Promotional Associations (CISV Sweden är en NA, National Association, eftersom vi arrangerar alla sorters program). CISV Swedens buddyland Litauen är till exempel ofta med, och förra året deltog även CISV Kenya!

I år valde vi att dela in regionen i subregioner där Sverige ingår i norra Europaregionen tillsammans med bland annat de nordiska länderna och Litauen. Subregioner är tänkt att hjälpa oss att skapa stabilitet i hur många läger och projekt som arrangeras varje år, så det inte blir så att det ett år arrangeras jättemånga Summer Camps (t.ex) och ett år inget alls…

Nästa år hålls ETG i Spanien, årets internationella årsmöte (AIM) hålls i Italien.

Text: Nivette Dawod, Trustee CISV Sweden
Foto: Basma Hosny, CISV Egypt

måndag 21 april 2008

Besök på kansliet

Förra veckan spenderade jag i min forna hemstad Linköping, utan internet, man blir onekligen en smula begränsad i sitt fredsengagemang då. Eller? Istället för kommunikation via ettor och nollor gjorde jag det som man alltid gjorde förr, träffades IRL.

Veckan bjöd på en lunch med CISV Linköpings Ordförande, Lotta Ryttergård, och vi pratade om Interchange* och föräldraengagemang. Jag besökte Petra Reveny, min gamle IPP**-kollega. Vi skippade CISV-snacket till fördel för jobb, boende, politik och barnuppfostran.

Jag tog en tur till den kungliga huvudstaden och besökte vår sekreterare Adam Axelsson, på kansliet. Adam sitter på några få kvadrat på söder, i Rättvisemärkts lokaler. Adam och jag pratade om fokus för 2009, om årsboken som strax skall till tryck, om hans engagemang i den internationella styrelsen och om våra förväntningar inför hösten. Efter några timmars arbete avslutade vi dagen med lunch tillsammans med Per Olsson, ordförande i den internationella Mosaikkommittén***. Vi diskuterade sommarens internationella årsmöte i Italien och hur man gör för att hålla engagemanget uppe när man sitter hemma på sin kammare med sin mailskörd.

Trött efter en lång dag i Stockholm klev jag av tåget i Linköping för nästa anhalt på vägen, middag med Olof Rutgersson, informationskommittén. Vi pratade om processen att lansera CISV's nya hemsida, men mest spelade Olof och Smilla (6 år) wii. Jag säger inte vem som vann.


Det var en härligt befriande internetfri vecka, kan rekommenderas starkt.



*Interchange (www.cisv.se/interchange)
Dagar: 7, 14 eller 21 dagar i varje land
Antal deltagare: ca 10 st (i åldern 12-15 år), en ledare (över 21 år), en juniorledare (över 18 år)
Målen med ett Interchange är:
- att utveckla förståelse för ett annat land och en annan kultur genom att bo och leva som medlem i en annan familj
- att genom fredsfostrande aktiviteter öka tolerans och förståelse för andra traditioner detta genom att leva och bo i annan familj
- att genom gruppaktiviteter lära individen och gruppen att utveckla sina personligheter



**IPP/International People’s Project (www.cisv.se/ipp)
Dagar: 14–23
Antal deltagare: 15–30 (ålder 19+) samt 4–6 hemmastab (ålder 21+)
Internation People’s Project ger deltagarna möjlighet att lära sig mer om sig själva och andra samtidigt som de engagerar sig för samhällets utveckling. Projekten skapas tillsammans med en annan organisation och syftar till engagemang i en konkret lokal utmaning, exempelvis miljöförstöring eller hemlöshet.


***Mosaik (
www.cisv.se/mosaik)
Dagar: projektform
Antal deltagare: Beror på projektets utformning (även ålder varierar med de olika projekten)
Mosaik är ett program som består av olika utbildande projekt, utveckalde av lokalföreningar världen över. Syftet med mosaik är att sammanföra människor genom fredspedagogiska projekt som möjliggör att de blir aktiva medlemmar av ett fredligare samhälle.

måndag 14 april 2008

Med fokus på lokalt engagemang

Tänk dig att som 29-åring bli ordförande för en styrelse som inspirerar och motiverar ca 10 000 medlemmar. Jenny Andersson blev vald till ny ordförande under CISV Sweden's årsmöte i mars 2008, och jag ringde upp henne för en intervju.

Hej Jenny, berätta lite om dig själv!
Jag är 29 år och bor i Malmö tillsammans med Niklas, som också är CISV:are, och vår dotter Smilla som är 6 år. Jag håller på och utbildar mig till lärare i samhällskunskap och filosofi. Jag är utbildad statsvetare i botten och jag har varit medlem i CISV sen jag var 10 år.

Vad har du gjort inom CISV tidigare och hur kommer det att hjälpa dig som ordförande för CISV Sverige?
Jag har deltagit i många delar av verksamheten och det tror jag är viktigt att ha kunskapen som grund för att kunna relatera till vår pedagogiska verksamhet.

Jag har varit Nationell Junior Representant (NJR) från 1999-2001 och det är därifrån jag har fått all min kunskap om hur CISV fungerar. Det har gått nästan 10 år sedan dess men jag kommer fortfarande ihåg saker jag lärde mig under den tiden. Den informella utbildningen som sker inom juniorverksamheten, exempelvis juniorstrukturens Samarbets Organ (SO), är kärnan i den organisatoriska verksamheten CISV Sverige.

Jag har varit lokalföreningsordförande i CISV Båstad-Bjäre från 1999-2001 och även styrelseledamot i CISV Linköping. De erfarenheterna är bra att ha med sig för de frågor som jag hanterar nu, relaterar ju tillbaka till de frågor som jag hade hand om i lokalföreningen.

Jag har arbetat med att utveckla den internationella samt nationella stadgan. Det är en viktig fråga för en organisation, vad man har sig att luta tillbaka på. Det är inte en “vad vi måste göra”-fråga utan det är mer som en garanti för de medlemmar som inte kan vara med när beslut fattas att allt går rätt till.

Jag var även med och koordinerade AIM, CISV internationella årsmöte, som hölls i Sverige 2006. Vi var 30 personer som jobbade tillsammans under 2 år och det var där jag finslipade mina ledaregenskaper – hur jag är när jag leder människor och också när jag jobbar i grupp. Det var en stor skillnad från NJR när vi var 4-5 människor som träffades. Det är en trygghet för mig att ha kunskapen om att kunna leda så många människor i bagaget. Det är också viktigt att som ledare veta ens styrkor och svagheter.

Vad är din bästa CISV erfarenhet?
Det som var roligast för mig att uppleva var att vara IPP-stab*. Det var jag årsskiftet 2003-2004 nere i Malmö då vi hade ett samarbete med Stadsmissionen. Temat var marginalisering och det som var spännande var att staben var nere från Skåne och Köpenhamn. Det är en sak vi ska ta vara på inom CISV, att jobba över nationsgränserna, för det är finns så många olika kulturer inom CISV.

Om du fick ändra på en sak inom CISV, vad skulle det vara?
En sak som jag tycker gör vår organisation lite stel och som gör det svårt att arbeta, är att lokalföreningarna är pressade till att arrangera internationella program hela tiden. De känner att de måste vara solidariska och att de måste anordna, annars tar någon annan lokalförening deras arrangemang. Jag tycker att CISV International ska bli bättre på att finna andra externa former för sin finansiering, så att det inte ligger samma tryck på lokalföreningarna i framtiden.

Vad tror du kommer bli den största utmaningen under de två åren du kommer att sitta som ordförande?
Den största utmaningen kommer bli att få styrelsen att lyssna på de behov lokalföreningarna och människorna har. Att fånga upp de signaler medlemmarna ger och genomföra dem. Det är såklart svårt att höra alla röster. Jag vill att CISVs styrelse ska arbeta så att det passa alla lokalföreningar, oavsett vad de har för behov.

Vad vill du fokusera på inom CISV?
Jag vill fokusera på lokalföreningsutveckling. Jag har många visioner om annat, men jag tror att det är skitsvårt att arbeta visionärt med hela organisationen när vi har små problem i lokalföreningarna som att hitta ledare eller styrelseledamöter. Trots att vi har utvecklats mycket på senare tid, är det svårt att bygga någonting helt nytt utan en stadig grund att stå på.

Hur skulle din bästa vän beskriva dig?
Jag tror att hon skulle beskriva mig som ivrig, med dåligt tålamod och lite velig. Och känslostyrd! Kanske förvirrad… men det beror på vad man har för bästa vän. Min upplever mig nog som lite förvirrad.

Om du fick välja en sak att ta med dig till en öde ö, vad skulle du välja?
Det beror på hur länge man ska vara där, men någonting som tamponger. Någon bekvämlighetsgrej, en hygienartikel... nej men tändstickor. Tändstickor skulle jag ta med mig. Jag har sett på film att man ska kunna göra eld.

Vilket djur skulle du vara om du fick välja och varför?
Jag vill vara ett djur som lever fritt… ett vilt djur. En elefant, skulle jag vara. Tänk dig, de lever i det fria. Jag vill inte vara en cirkuselefant. En afrikansk vill jag vara. De lever i flock med sina barn. Det verkar vara en stor gemenskap och man är vegetarian. Det verkar vara ett sympatiskt liv på savannen.











Jenny med IPP-kollegan Björn Samming, CISV Danmark

* International People’s Project (www.cisv.se/ipp)
Dagar: 14–23
Antal deltagare:
15–30 (ålder 19+) samt 4–6 hemmastab (ålder 21+)
Internation People’s Project ger deltagarna möjlighet att lära sig mer om sig själva och andra samtidigt som de engagerar sig för samhällets utveckling. Projekten skapas tillsammans med en annan organisation och syftar till engagemang i en konkret lokal utmaning, exempelvis miljöförstöring eller hemlöshet.


Text: Jennifer Jokinen
Bild: Jesper Karlqvist

onsdag 9 april 2008

LSU:s Globalkonferens 2008: Climate Change – Youth Perspectives on Security, Peace and Democracy

Vill du åka på LSU:s Globalkonferens 2008?
Då har du chansen nu!

Ansökningstiden är kort – sök senast den 17/4.

Vad är globalkonferensen då?
Globalkonferensen arrangeras av LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, där CISV Sweden är medlem. LSU är en samarbetsorganisation som CISV Sweden ofta verkar i, bland annat genom de olika utbildningar som erbjuds och i Alla olika alla lika-kampanjen. Varje år arrangerar LSU en global konferens med ungdomar från hela världen. Årets tema är klimatet – en av vår tids globala gemensamma utmaningar. Konferensen arrangeras den 16-18 maj 2008 i Örebro.

LSU planerar att 150 unga ledare från alla medlemsorganisationer och internationella partnerorganisationer kommer att samlas i Örebro för att diskutera hur vi kan förhålla oss till och agera för att åstadkomma hållbar utveckling. Fokus kommer att ligga på att ge deltagarna kunskap, erfarenheter och konkreta verktyg för förändring. Hållbart och visionärt ledarskap samt socialt entreprenörskap är en viktig del av programmet; på vilket sätt måste vi som dagens och morgondagens ledare från civila samhället förhålla oss till de utmaningar som världen gemensamt står inför? Läs mer om konferensen på www.lsu.se

Självklart ska CISV Sweden vara en av de deltagande organisationerna!
Därför utlyser vi nu möjligheten för 2-4 personer att bli nominerade till LSU att få delta på konferensen (det sista beslutet tar LSU, men chansen att få åka efter att ha blivit nominerad är stor). Deltagaravgift och resa bekostas alltså av CISV Sweden.

Du som söker gör det av följande orsaker:
  • antingen för att du vill hämta hem information och kunskap i ämnet som CISV Sweden kan arbeta vidare med. Du ska vara beredd att exempelvis hålla sessioner efter konferensen eller på något annat sätt delge informationen tillbaks till CISV Sweden,
  • eller så söker du därför att du vill skapa nätverk i CISV Swedens namn med alla de andra organisationer som väntas närvara på konferensen. Genom att CISV Sweden varit aktiv i LSU-sammanhang har du förhoppningsvis redan börjat odla kontakter med andra organisationer som du kan förvalta och fördjupa på Globalkonferensen. Nya kontakter finns ju också att nätverka med!
  • Vill du göra båda är det givetvis också tillåtet.
Gruppen från CISV som åker kommer att arbeta tillsammans på konferensen men ha olika ansvar enligt uppdelningen ovan. I din ansökan ska du fylla i varför du vill åka med utgångspunkt från ovan nämnda syfte med deltagandet. Varför vill just du inhämta information och kunskap i ämnet? Eller varför vill och kan just du nätverka på Globalkonferensen? Ansökan ska vara högst en A4-sida.

Ansökan skickar du in till Jenny Andersson, ordförande CISV Sweden, per mail: jenny.andersson(at)se.cisv.org senast 17 april klockan 12.00. Efter det får du veta om du blivit nominerad till Globalkonferensen samt (senare) om du i så fall fått en plats.

tisdag 8 april 2008

En stark och dynamisk organisation 2010

Som ny styrelse ärver man en massa frågor, frågor som någon annan arbetat med, frågor som någon annan diskuterat och brunnit för, frågor som nu ligger på ens eget bord.

Jag har ärvt en massa spännande frågor, nästan som en kappsäck full med "gullmynt". En av de mest spännande frågorna där nere i kappsäcken, om jag får säga det själv, är CISV Sweden's strategiska planering. Den strategiska planeringen skall vara ett verktyg för oss alla i arbetet med att uppnå CISV's syfte. Den skall hjälpa oss att fokusera och prioritera så att vi får vara den organisation som vi vill vara. Om du inte tidigare mött CISV Sweden's strategiska planering så tycker jag det är dags nu.

CISV Sweden's vision är en stark och dynamisk organisation.


De fem målen som finns kopplade till visionen lyder:
  • En organisation som drivs av stabila och dynamiska lokalföreningar
  • En organisation som levererar kvalitativ fredsutbildning
  • En organisation som tar tillvara på samhällets mångfald och har en öppen atmosfär
  • En organisation med bra kommunikation och ett tydligt varumärke
  • En organisation med stabil ekonomi som medel för främjande av utveckling
Jag hoppas att vår strategiska vision kan få följa dig i ditt engagemang, att den kan få inspirera och motivera. Glöm för all del inte att putsa på gullmyntet då och då så att det håller sig glänsande.

måndag 7 april 2008

CISV tar ledarskap i CIU

Ny ordförande för CIU är Sanna Rue Boson. Sanna är sedan 5 år ordförande för CISVs internationella kommitté för organisationsutveckling. Hon har tidigare haft flera förtroendeuppdrag i CISV Sweden såsom internationell representant, nationell juniorrepresentant och ordförande i CISV Malmö-Lund. Sanna ser fram emot att bidra till ytterligare förbättring och utveckling inom CIU.

CISVaren Karin Hallstedt blev vald till ledamot i CIUs styrelse.

Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (CIU,
www.ciu.se) är en ideell allmännyttig förening som arbetar för ungas samarbete över nationella och kulturella gränser. CIUs vision är en värld där unga människor har förståelse för globala och kulturella sammanhang samt medverkar till en demokratisk och jämlik samhällsutveckling.

Grattis till både Sanna och Karin!

Det första årsmötet på resten av vår utveckling!

Vi kallar det A New Beginning, en kick-off och nystart för CISV Sweden. 2008 är det första året på resan mot våra fem 2010-mål. Ni märker det i verksamhetsplanen, i budgetunderskottet, i de diskussionsämnen som vi kommer att lyfta och ni kommer att märka det på alla nationella möten framöver. Ingenting är heligt, ingenting ska göras bara för att vi alltid har gjort så. På vägen mot 2010 visionen ”en stark och dynamisk organisation” vill vi lyfta på varenda sten, lyssna på alla olika perspektiv och diskutera alla tänkbara och otänkbara idéer för att nå vår vision.

Den 15-16 mars möttes CISV Swedens lokalföreningar, de nationella juniorrepresentanterna, kommittéerna, arbetsgrupperna och styrelsen för årsmöte. Det var två intensiva dagar med diskussioner, åsiktstorg och aktiviteter kring hur arbetet under året skall ske. Några av de beslut som fattades under helgen var utvecklingen av en ny hemsida, ekonomisk satsning på Mosaikprojekt och fortsatt fokus på lokalföreningsutveckling. Den nya styrelsen för 2008 består av: Jenny Andersson, Rodolfo Zúñiga, Daniel Frélen, Nivette Dawod, Teresa Hansson, Kajsa Magnusson, Kristina Andalen, Malin Ferbas (suppleant). Adjungerade till styrelsen är Adam Axelsson (sekreterare) och Richard Bernspång (kassör).

Nu rullar våren på med nationella utbildningar för sommarens ledare och snart stundar den smått traditionella Lisebergsdagen. Vi ses väl där ute i vimlet?


CISV Sweden's ordförandeblogg lanseras

Sedan jag blev ordförande för tre veckor sedan har spenderat mycket tid på nätet, surfat efter information om vår egen organisation, om andra likasinnade, skrivit och svarat på mail och läst bloggar. Ofta har jag hamnat på juniorernas blogg för att läsa om vad som sker i organsiationens hjärta. När jag var juniorrepresentant i slutet av 90-talet var telefon fortfarande det effektivaste kommunikationsmedlet. Det är skönt att utvecklingen går framåt.

Men juniorerna som förebild ger jag mig härmed ut i bloggvärlden. Här skriver jag, med gäster, reflektioner kring allt som rör CISV.

Skriv gärna en kommentar till inläggen eller maila mig direkt på president(at)se.cisv.org

Mycket nöje!