tisdag 22 april 2008

Nivette Dawod gästbloggar om utbildningskvalitet och att dricka öl på läger

Trött men peppad är jag hemma efter en helg i Leeds, England. Jag har varit på den europeiska trusteeträffen och snackat om alla möjliga aktuella frågor med representanter från CISV-länder i regionen Europa, Mellanöstern och Afrika.

Vi spenderade helgen i två kalla hus och satt ofta i en ring och diskuterade, och även om det kanske låter lite tråkigt så var det precis tvärtom! Bland annat diskuterade vi CISV Internationals framtida strategiska planering. Precis som CISV Sweden har CISV International fem strategiska mål som inte är helt olika våra. Eftersom de har slutdatum 2009 är det dags att definiera vart vi vill efter det, och processen är redan igång! Mycket spännande. Vår utbildning i läger och projekt är till exempel något som är högprioriterat. Just nu arbetas det flitigt med hur vi bäst kan utvärdera våra program. Genom utvärderingar kan vi bättre veta hur bra våra utbildningar är, vad som kan bli bättre och hur vi kan förbättra det.

Vi diskuterade också en motion som ligger bordlagd till årets årsmöte som handlar om alkoholförbud. Seminarieläger har ju blivit helt alkoholfria sedan årsmötet 2006 beslutade detta. Rapporter från det senaste årets seminarieläger visar också att både deltagare och staber tycker att det är en bra idé. Nu ligger det på förslag att även förbjuda alkohol på andra läger. Det kanske kommer som en överraskning att alkohol är tillåtet på läger och projekt, men i dagsläget är det så att CISV har en regel att det är förbjudet att missbruka alkohol, men det är inte förbjudet att dricka alkohol. Diskussionen om motionen är i full gång och representanterna på träffen var verkligen inte eniga! Vad tycker du som läser detta? Kommentera gärna!

Vi snackade också om varför det finns en regel på vissa program att någon i staben på det arrangerade lägret måste vara över 25 år. Jag letar fortfarande efter svaret hos den internationella riskhanteraren för att se om det kan ha något med försäkringar att göra. Säkerligen kommer ämnet upp igen! Själv tycker jag regeln verkar konstig, vi har ju inte en 25 års åldersgräns i något annat fall.

När jag åker på internationella träffar och möten är det verkligen både skönt och peppande att representera CISV Sweden. Vi imponerar med Buddy Sweden, 250 kronors marknadsföringsmoduler, att vi har en webbaserad lokalförening och att vi inte är rädda för att diskutera inkludering och exkludering. Det känns verkligen som att representera framtidens ledare!


Vad är då ETG?
ETG (European Trustee Gathering), som träffen heter hålls varje år i olika länder, och syftet är att skapa möjligheter att prata igenom frågor som är aktuella inför årsmötet i augusti och lära känna representanter från andra länder i ett mindre forum än det internationella årsmötet, dit alla länder åker.

Alla länder lyckas inte komma på ETG varje år, men något som är kul är att det ofta kommer representanter från länder som ännu inte är fullt utvecklade CISV-länder, så kallade Promotional Associations (CISV Sweden är en NA, National Association, eftersom vi arrangerar alla sorters program). CISV Swedens buddyland Litauen är till exempel ofta med, och förra året deltog även CISV Kenya!

I år valde vi att dela in regionen i subregioner där Sverige ingår i norra Europaregionen tillsammans med bland annat de nordiska länderna och Litauen. Subregioner är tänkt att hjälpa oss att skapa stabilitet i hur många läger och projekt som arrangeras varje år, så det inte blir så att det ett år arrangeras jättemånga Summer Camps (t.ex) och ett år inget alls…

Nästa år hålls ETG i Spanien, årets internationella årsmöte (AIM) hålls i Italien.

Text: Nivette Dawod, Trustee CISV Sweden
Foto: Basma Hosny, CISV Egypt

Inga kommentarer: