måndag 15 september 2008

Nu är det dags att elda CISV?!!

Fredagen den 5 september var Daniel Frelén (vice ordförande CISV Swedens styrelse) och jag (Eva Mörk, CISV Swedens organisationsutvecklare) på kurs i ELD! Det pratades mycket om att vi skulle "ELDA" varandra. Att elda kan innebära att tända brasa, värma upp, hetta upp, egga och sporra. Sporrade blev vi men i övrigt innebar "elda" denna gång att använda sig av en samtalsmetod som synliggör kompetens som utvecklas genom erfarenhetsbaserat lärande.
ELD står för Experience, Learning, Description och skapades inom CIU:s Ungdomsutbyten under 2006 (CIU står för Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte). Sedan dess har ett flertal organisationer och skolor testat att arbeta enligt ELD.

ELD är ett kartläggande valideringsverktyg som används för att synliggöra icke-formell kompetens. Deltagare i ELD noterar under en projekttid vissa situationer med hjälp av ett antal frågor utformade av CIU. Tillsammans med en samtalsledare talar och diskuterar deltagarna sedan kring sin uppvisade kompetens i dessa situationer. Till ELD kan även kopplas andra övningar som medvetandegör lärande och personliga styrkor. ELD avslutas med ett kompetensbrev.

Genom ELD uttrycker deltagarna sina erfarenheter som kompetens och utforskar sitt kunnande. På så vis är ELD stärkande och synliggör personliga resurser som tidigare kanske ej tydliggjorts. ELD är ett verktyg för vägledning och uppföljning och det ger en standardiserad mall för intyg som deltagaren själv skapar. Via kompetensbrevet kan deltagarna tydligt visa t ex arbetsgivare konkreta exempel på hur och när man använt sig av en viss kompetens.

ELD skulle kunna var ett sätt för CISV att tydliggöra vad vi lär oss inom våra utbyten, läger och verksamhet. Att få ner de stora orden om "erfarenheter man får med sig genom hela livet", "ökat självförtroende", "större medvetenhet om omvärlden", "kulturkompetens" till konkreta exempel på kompetenser våra medlemmar utvecklar.

Kursen har uppföljning senare i höst och till dess ska vi ha lyckats "elda" några andra CISV:are. Är du intresserad av att veta mer om detta kontakta oss eller gå in på http://www.ciu.se/eld/eld-material eller http://eldkompetens.wordpress.com/

/Eva Mörk, CISV Swedens organisationsutvecklare

1 kommentar:

Freja Lina sa...

Wow! Det låter superintressant! Nu ska jag kolla in hemsidan.