Sveriges Integration- och jämställdhetsdepartementet (Demokratienheten) genomför en kartläggning av aktörer som bedriver verksamhet kring demokrati och mänskliga rättigheter i Sverige för att få fram en heltäckande bild av aktörer som för dialog kring demokrati och mänskliga rättigheter i Sverige. Nedan finner ni CISV Sweden's svar (genom Adam Axelsson, sekreterare) på deras frågor.
På vilket sätt arbetar ni med dialog kring demokrati och mänskliga rättigheter?
CISV är en organisation av och för ungdomar som arbetar för integration, lokalt och globalt. I Sverige arbetar vi genom att barn och ungdomar från olika stadsdelar träffas och gör aktiviteter på kvällar, helger och läger. På dessa aktiviteter byggs dialog och vänskapsband. Inom organisationen arbetar vi utifrån temana mänskliga rättigheter, konflikthantering, hållbar utveckling och globalt ledarskap.
Men framförallt tycker jag att det faktum att vi erbjuder praktiskt demokratiarbete genom att ungdomar får praktisera ledarskap i en demokratisk organisation med dialog kring hårda och mjuka demokratiska värden är värdefullt.
Har ni aktiva "dialogledare" inom er organisation?
På lokalnivå har vi ungefär 80 ungdomsledare som arbetar med dialog. Varje år utbildar vi 120 ungdomar över 18 år som är ledare på de internationella lägren. Två tredjedelar av dessa ledare byts ut varje år och vi uppmuntrar de ledare som inte kommer att åka på läger att arbeta med dialog inom andra organisationer eller projekt.
Vilka framgångsfaktorer har CISV?
Att det är lätt att engagera sig och skapa praktisk verksamhet för barn och ungdomar! Vi har också lärt oss att samarbeten med andra organisationer är en framgångsfaktor för att nå nya målgrupper och för att utvecklas som organisation.
Vilka svårigheter ser ni i arbetet med dialog kring demokrati och mänskliga rättigheter?
För oss har det varit svårt att öka mångfalden inom organisationen. Men vi har börjat att inse att det är en viss målgrupp som kommer att söka sig till CISV och att vi som jag sa tidigare kan nå en bredare målgrupp genom att samarbeta med andra organisationer.
Ni är aktiva inom Alla Olika Alla Lika, hur har detta påverkat erat arbete med mänskliga rättigheter.
Inom CISV har det ökat dialogen om och arbetet med mångfald. Vi har diskuterat varför vi vill uppnå mer mångfald, vad syftet med det är. Vi har valt att fokusera på mångfald utifrån kvalité genom ökade kompetenser och perspektiv.
Bilden nedan är från ett Mosaikprojekt i Malmö sommaren 2008.
Hjälp oss att skapa Mosquito Methods!
10 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar