fredag 25 december 2009

god fortsättning


December gick i en rasande fart och nu har vi tagit ledigt. För engagerade människor brukar ledighet innebära en fulltecknad almanacka och för flera av oss packas nu väskorna, inför vinterns läger, projekt och workshops.
I dag skrev jag de sista nyårshälsningarna som strax skall postas för att dyka upp i en brevlåda nära dig.
God fortsättning.
/Jenny

torsdag 17 december 2009

Ungdomsrörelsen inne på COP15

Följande text är publicerad på Svenska FN-förbundets hemsida.

Jag sitter här i de röda sofforna inne i Bella Center med mina stora hörlurar och fascineras över hur många olika versioner det finns av White Christmas på Spotify. Det är viktigt att ta en paus från allt som händer med jämna mellanrum.

Här på Bella Center, där COP15 äger rum, är det en konst att slappna av. Tusentals människor med olika agenda, men med lika lite tid skyndar genom korridorerna med papper och laptops i famnen. Det går inte 10 minuter utan att jag har ett nytt mail i inboxen, eller ett nytt sms som går ut till alla 2000 ungdomar inne i Bella Center, med uppmaningar om när vi ska samlas för en flash dance utanför plenum.

I natt drömde jag att Obama flög in med en helikopter för att vara med och dansa. Den vackra synen avbröts då min mobilväckarklocka väckte mig med Bob Marleys ”Get up stand up” kl 06.30. Efter en effektiv morgonritual av dusch och frukost går jag genom den mörka julupplysta Kongens Nytorv, där mogonpigga greenpeaceaktivister spelar musik och delar ut kaffe, för att ta metron till Bella Center.

Först tar jag mig förbi aktivister, sedan poliskontroll, därefter säkerhetskontroll, id kontroll, garderob och till slut kan jag äntligen springa till ungdomsorganets morgonmöte. Kl 8.00 sitter vi där, alla representanter för de olika arbetsgrupperna inom ungdomsorganet. Vi går igenom vem som gjorde det roligaste uttalandet under gårdagens presskonferens, vad policygruppen har för åsikter om de läckta danska förhandlingstexterna och hur många unga som behövs till eftermiddagens mindre demonstration för att stödja Maldivernas senaste uttalande.

Efter mötet går jag i ca en kilometer av korridor- och matsalsytor för att ta mig till kommunikationsgruppens möte i ungdomsorganets kontor. Det känns riktigt proffsigt att gå förbi USAs kontor och, precis innan man kommer till Nya Zeelands arbetsrum, svänga in på vårat alldeles egna kontor. Där inne sitter mina vänner och lägger upp en strategi för policyarbetet. Min telefon ringer för nionde gången denna morgon. Jag ser att det är min vän Rebecka från Sverige. Jag börjar prata engelska.

Det har precis slagit mig hur sällan folk pratar sina egna språk, förutom engelska. Detta beror förmodligen på att ungdomsrörelsen inte består av delegationer från olika länder som samlas och pratar ihop sig med jämna mellanrum, utan individer från hela världen som arbetar mot ett gemensamt mål. Att se denna engagerade grupp unga världsmedborgare i världens snabbast växande rörelse lägga sin nationalitet på hyllan för att arbeta tillsammans för en bättre värld är inspirerande. Nu fortsätter det hårda arbetet för att den 18:e december ha lyckats påverka beslut och förhoppningsvis fått in ett ungdomsperspektiv i de slutliga resolutionerna. Vi är förändringen vi vill se i världen.

Med vänlig hälsning

/Hanna Mia Brekkan
Kommunikationsansvarig i International Youth Climate Movement på COP15 i Köpenhamn

fredag 11 december 2009

Hanna Mia och COP15


Överallt dyker hon upp, Hanna Mia Brekkan, på kulturnyheterna, P1, P3 Nyheter och YouTube för att nämna några ställen. Hanna Mia är en del av och leder klimatkonferensens internationella ungdomsdelegations kommunikationsgrupp.

"Det är vi unga som drabbas av klimatförändringarna, därför är det också vi som borde gynnas genom att få ett större politiskt inflytande inom klimatpolitiken
" säger Hanna-Mia.

Det är fantastiskt roligt att en av CISV Swedens mest drivande och engagerade förtroendevalda tar sitt engagemang och sitt kritiska tänkande och gör sin röst hörd, på plats i Bella Center, Köpenhamn. Jag känner stolthet över Hanna Mias arbete och glädje över att få inspireras av henne, ofta.

/Jenny

tisdag 8 december 2009

What is peace? Is there such a thing? And if there isn't – how can we create it together?


Den 10 December lanseras Mosquito Tactics - the movie. Kl 12.00 på http://mosquitotactics.blogspot.com/

Tove leder CISV Helsingborg


Jag heter Tove Casén Nylander och leder CISV Helsingborg.

Varför är du engagerad i CISV?
För att det är här jag har blivit den jag är, träffar de mest intressanta och inspirerande människorna jag någonsin träffat, lär mig nya saker om mig själv och andra och blir påmind om vad jag vill göra i världen och inspirerad att göra det.

Vad är du mest stolt över?
I CISV Helsingborgs styrelse: att vi alltid har roligt på våra styrelsemöten (och ska ha kombinerad nobelmiddag och styrelsemöte). Annars min familj.

Vilken är CISVs största utmaning framöver?
Att få alla medlemmar att förstå vad fredsutbildning innebär.

Vad tänker du på när jag säger fred?
Glädje.

Vilket är ditt tips till unga människor som vill förändra världen?
Se till att ha roligt. Det kan bli väldigt tungt annars. Och tro på att det du gör kan göra skillnad.

Ordförandena

CISV Sweden består av 17 lokalföreningar, som alla verkar för CISVs uppdrag. Dessa leds av en styrelse och styrelsen av en ordförande. Inget konstigt där. Genom en serie porträtt under vintern kommer vi att presentera de olika ordförandena, lite som en adventskalender.
Ett sätt att från vår sida uppmärksamma dessa engagerade människor som varje dag förändrar världen lite grann.
Mycket nöje!
/Jenny

måndag 7 december 2009

i natt drömde jag


att CISV International hade en blogg, men det var bara en dröm. Kanske med den nya styrelsen som skall väljas på det internationella årsmötet i augusti, kommer en sådan förändring?
CISV Swedens nominering till just den internationella styrelsen var en sådan fråga som vi diskuterade i helgen, då vi sågs för årets sista styrelsemöte. Vi pratade om styrelsen organisering och hur vi bäst kanaliserar det engagemang som finns. Vi diskuterade budget och de utmaningar som vi står inför 2010.
Det känns som vanligt alltid spännande att stå inför det nya året, inte minst med tanke på att en av de stora frågorna framöver är att lägga strategi för 2011-2013.

fredag 4 december 2009

Årets sista styrelsemöte


Imorgon möts styrelsen för årets sista möte. Det skall bli fint. Fokus blir på att avsluta 2009, summera, packa ihop, säga tack och naturligtvis på 2010. En budget skall granskas, en verksamhetsplan skall kännas klar. Sen går vi på julledighet, för engagerade människor brukar det betyda läger och projekt. Så även för flera av oss, Nordic Neighbourhood JB Workshop, aka Batik, arrangeras utanför Stockholm. Sen möts vi igen på andra sidan året, och då blir det fokus på att skapa en arena för medlemmarna att mötas.

onsdag 2 december 2009

En Mosquito kommer lastad


Efter tre dagar i Stockholm är jag på väg hem till Malmö. Mads-Erik är numera installerad på kansliet och vi har pratat nätverk, policy, organisation och utveckling. Detta kommer att bli så bra!
Vi har träffat Cissi som leder Designgruppen och tillsammans med Louise, projekteldare för utbildningssystemet, har vi tittat över hur 2009 skall avslutas och hur vi på bästa vis går in i 2010. I går kväll la jag och Teresa budget för 2010. Jo, jag är nöjd med att ha de stora dragen klar för mig redan 1 december. Bananas bara att besked om Statsbidraget dröjer ända in i januari.

Idag har jag postat en Mosquito Tactics till Lars Danielsson i Hong Kong och en till Cecilia Malmsström på regeringskansliet. Hoppas de gillar den.

/Jenny

Valdeltagandet bland unga

I februari i år beslutade CISV Sweden att stödja kampanjen Rösta 7 juni, en kampanj som drevs av LSU. Genom att CISV gav sitt stöd till kampanjen ville vi engagera oss i arbetet för ungas delaktighet, och visa på att rösta kan vara en väg att gå.

Därför känns det extra kul idag, när jag fått reda på att valdeltagandet bland unga (18-24 år) gått från 26 till 38%, siffrorna gäller alltså valet 2004 och årets val.

tisdag 1 december 2009

from the Balcony


CISV from the Balcony porträtterar Adam och hans två år som sekreterare. Kul att balkongen väljer Adam och hans jobb som sekreterare som sin första porträttering.

måndag 30 november 2009

Årets utbildningar i ledarskap, projekt och fred avklarade

å


I helgen möttes vi, ca 40 pers för årets sista utbildning i ledarskap, projekt och fred, vi var i åldern 14 - 49 år och kom med olika attityder, färdigheter och kunskap med oss i bagaget. Jag bara älskar den dynamik som det blir i det mötet. Tillsammans har vi lärt oss om tankarna bakom fred - fredskultur och fredsutbildning. Vi har fått praktisk övning i hur man planerar upplevelsebaserade aktiviteter utifrån mål, vi har djupdykt i gruppdynamik och konflikthantering. Helgens tema var 'alla olika - alla lika' och vi genomförde flera spännande övningar kring fördomar och makt.
Nu är 2009 snart slut, och därmed också år 0 - året då vi implementerade vårt nya utbildningssystem. Ca 400 personer har gått utbildningen och utvärderat den. Designgruppen - som ansvarat för just designen av systemet, kommer att utifrån deltagarnas och utbildarnas erfarenheter utvärdera helheten och därefter har vi ett beprövat system att i framtiden utbilda i. Upplägget och innehållet i sessionerna kommer självklart att skickas ut till medlemmarna för kännedom inför årsmötet.
/Jenny

lördag 28 november 2009

kansliet


Med inspiration av senaste numret av fokus så lät vi flitens lampa lysa, jag och Lollo. Vi har flyttat ut kansliet till Gränna. Här skriver vi verksamhetsplan och budget för nästa år och i veckan lanserar vi 300-kampanjen, håll utkik!

fredag 27 november 2009

mot Norge

HAR DU LYST TIL Å JOBBE I CISV NORGE?
CISV Norge søker CISV-praktikant fra Sverige for perioden Februar-Desember 2010.
Søknadsfristen er 6. desember. For mer info se www.cisv.no

onsdag 25 november 2009

Rebells fredspris


Styrelsen för CISV Sweden har nominerat Rodolfo Zúñiga till Rebells fredspris, i kategorin Inre fridspriset. Priset ges till "till en person som arbetar för att stärka människors värde och verka för trygghet och inre frid" och vinnaren meddelas vid Rebellgalan den 10 december.

Vi motiverar vår nominering bland annat med följande:

"Genom metodboken Mosquito Tactics har Rodolfo gett unga människor, såväl i Sverige som internationellt ett verktyg i deras engagemang att skapa hållbar fred. Boken ger en introduktion till fredsutbildning och fredskultur och ger konkreta tips och idéer kring hur man använder fredsutbildning i olika projekt. Varje gång vi löser en konflikt på ett fredligt sätt, genom dialog och diskussion, vinner vi nya insikter, kunskaper och erfarenheter. Ju mer vi lär om andra desto enklare blir det att förstå varandra. Det är också något som på sikt gör världen fredligare.
"

Nu håller vi tummarna.
/Jenny

Styrelse och Kommittéhelgen






Förra helgen samlades CISV Swedens nationellt förtroendevalda för att fånga upp resultatet från Höstmötet och diskussionerna där för att fokusera på organisationens utveckling och för att planera det kommande verksamhetsåret. Gemensamt diskuterade vi fredsutbildning, vår syn på organisationen och förändringar i avgifterna på våra internationella lägerbaserade program. På lördagen firade vi in det nya året med nyårsfest.

tisdag 17 november 2009

Cecilia Malmström ny EU-kommissionär


Fotograf: Hans Doverholm

Cecilia Malmström blir Sveriges nya EU-kommissionär. Cecilia har sin bakgrund bland annat i CISV. Vi har som mål att unga människor - genom sitt engagemang och genom fredsutbildningen skall utveckla en interkulturell kompetens och ett aktivt medborgarskap.
Grattis Cecilia!

/Jenny

fredag 13 november 2009

CISV Helsinborg vågar visionera och konkretisera



I går inspirerades jag av Tove (halvt till höger i bild) som leder CISV Helsingborg. Tove ledde styrelsen genom deras dryga timme långa möte i går och jag kan konstatera att Tove är grymt duktig på att problematisera och att fånga upp alla de tankar som kom upp runt bordet - för att slutligen sammanfatta diskussionerna i beslut som alla kunde stå bakom.
Vidare har Tove en finfin styrelse runt om sig, som tar plats, som levererar och som har riktigt roligt.

Eva, vår organisationsutvecklare ledde tillsammans med Kent som är ordförande för Buddy Sweden (kommittén för lokalföreningsutveckling) en workshop kring var CISV Helsingborg skall stå 2012. Inte bara blev resultat en vision - 'att 2012 vara en förening med regelbunden kvalitativ fredsutbildning' utan också delmål knutna till dessa och vi kom också en bit på vägen med att operationalisera dessa till konkreta aktiviteter.

CISV Helsingborg vågade i går blanda de stora visionära tankarna med konkreta kvantitativa mål såsom 200 medlemmar och 2 mosiakprojekt per år. Att inte fokusera så mycket på formen utan på vad man faktiskt vill, att göra det under roliga former - det är ett bra koncept och i går fick jag se att det också lyckas.

Varm i hjärtat begav jag mig sedan hemåt i Novembernatten. Tack för i går Helsingborg.
/Jenny

torsdag 12 november 2009

Finns fred?

Vi kommer tillsammans under ett halvdags event vrida och vända på konceptet fred och fredsutbildning.

Vi frågar oss bland annat vad fred är och hur vi kan skapa det i vår vardag.

Dagen kommer att innehålla diskussioner, interaktiva övningar och inspiration till fortsatt arbete.


Är det här något för dig? Kom då till:

Tvålpalatset, Sankt Paulsgatan 29, Stockholm

Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg

Studieförbundet Bilda Syd. Jörgen Ankersgatan 12, Malmö

kl 12-17 den 22 november. Vi serverar lunch.

Vi ser fram emot att möta dig då.

För frågor, funderingar och intresseanmälan kontakta

fredsdag.stockholm@se.cisv.org eller Anna på 070-405 45 45 i Stockholm.

julia.roman@se.cisv.org eller ring på 0733-463638 i Göteborg

jenny.akesson@se.cisv.org på 0706347172 i Malmö

/ CISV Sweden

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden.

CISV möts individer och perspektiv. I mötet skapar vi fredsutbildning. Vi är världsmedborgare för en öppen och rättvis värld, en gräsrotsorganisation på 200 platser världen över. Vi skapar läger och projekt, lokala som globala, av och för unga. Vi är CISV.

för mer information gå in på vår hemsida www.cisv.se och

våra facebook event:

Stockholm

http://www.facebook.com/events.php#/event.php?eid=170133201875&index=1

Göteborg

http://www.facebook.com/events.php#/event.php?eid=199097411146&index=1

Malmö

http://www.facebook.com/events.php#/event.php?eid=167919368025&index=1

Jag & Johan


Numera är jag fan of Johan Galtung på Facebook. Någon som vet hur man pokar honom?

söndag 8 november 2009

SJ, allt är ännu inte förlåtet

men kanske snart?

För en organisation likt CISV, med nationellt förtroendevalda spridda över hela landet, med 10 000 medlemmar som skall mötas, med ett kansli som har närmare hela Sverige som sin arbetsplats, så är tåget nyckeln till mycket. I många år har CISV haft policyn, billigaste möjligaste resa, vilket länge var lika med SJ. För några år sedan antog årsmötet också en miljö- och rättvisepolicy som bland annat sa att vi skulle resa miljövänligt. Under några år gick "billigaste-resan-möjligt"policyn hand i hand med miljöpolicyn och vi åkte vårt tåg än hit än dit. Men sen inträffade något och våra tågresor var inte längre så billiga. Mycket baserat på att vi reser fredagar och lördagar, och när vi reser i veckorna är det ofta med kort varsel. SJ höjde priset och våra kostnader ökade. Såväl bil som flyg erbjöd inte alltid men ganska ofta ett billigare alternativ. Styrelsen stod inför ett dilemma att tolka två olika beslut, som inte längre gick sida vid sida. I år förtydligade årsmötet beslutet, miljön skulle gå först, men årsmötet avstod från att göra en budgetkoppling. Dilemmat kvarstod. Så vi har låtit det sunda förnuftet råda, eller lättjan, eller båda. Vi har rest miljövänligt om vi har haft mage att betala de hutlösa sj-priserna, men inte alltid, om vi haft mage att låta miljön stryka på foten. På vår to-do finns att anta en ny enhetlig policy, som väger in de tidigare besluten. Det känns oerhört välkomnade att LSU nu rott i hamn ett avtal med SJ som kan ge oss 20% rabatt på de förbokade resorna, förhoppningsvis kan vi fortsätta att leva upp till de beslut som CISV Sweden genom åren fattat.

fredag 6 november 2009

Mads-Erik Schiønnemann tillträder som generalsekreterare för CISV Sweden


1 december 2009 tillträder Mads-Erik Schiønnemann som generalsekreterare för CISV Sweden. Som generalsekreterare för CISV kommer Mads-Erik bland annat att arbeta med CISV Swedens strategiska mål med särskilt fokus på de utvecklingsprojekt som CISV driver. Mads-Erik kommer ansvara för organisationens långsiktiga finansiering och samordning.

Mads-Erik är född och uppvuxen i Köpenhamn där han också har utbildat sig vid Handelshögskolan. Sin bakgrund har Mads-Erik bland annat i Youth For Understanding och i DUF – den danska motsvarigheten till LSU.

Nedan följer en kort presentation av Mads-Erik.

Vi hälsar Mads-Erik varmt välkommen till CISV.
/Jenny

"Mads-Erik Schiønnemann har brændt helhjertet for fredsskabende ungdomsudveksling, siden han som ganske ung deltog på nordiske børnelejre og udenlandske sprogskoler. Som 17-årig tilbragte han et år i USA og har efterfølgende engageret sig omfattende i udvekslingsorganisationen YFU, kun afbrudt af længerevarende ophold i Tyskland, Spanien og Estland. Mads-Erik har i mange år repræsenteret udvekslingsorganisationer i paraplyorganisationer for ungdomsorganisationer i Danmark og på europæisk niveau. Han har således kompetence indenfor udvikling af organisationer på tværs af interesser og landegrænser, ligesom han har solid erfaring indenfor bl.a. kompetenceudvikling, ledelse, interessevaretagelse og finansiering. Mads-Erik er uddannet fra Handelshøjskolen i København i Business, Language and Culture. Han er født og opvokset i københavner-forstaden, Brøndby, men er netop flyttet til Stockholm for at hellige sig den spændende udfordring i CISV, samt for at være sammen med kæresten, Åsa, og den kommende lille datter, Tove."

måndag 2 november 2009

ledarskap på samarbetsorganet


Klockan ringde 07 i lördagsmorse och jag begav mig till Höganäs, i nordvästra Skåne, inbjuden för att hålla en workshop på Samarbetsorganet (SO), CISV Swedens juniorers högst beslutande organ. Med ungefär halva mötet körde jag så en workshop kring ledarskap och projektplanering. Vi talade om vikten av att arbeta målorienterat och funderade gemensamt kring vad som karaktäriserade såväl våra mål som vårt ledarskap. Vi avslutade passet med att av en tidningssida var och med stängda ögon bygga hus. De olika husen fick sedan symbolisera alla våra olika ledarstilar.

Under söndagen, när jag åkt hem, förättades val till ledamot av CISV styrelse och en suppleant samt val av en ny nationell juniorrepresentant och en suppleant. Det känns himla roligt att välkomna Robin Holst som ledamot av styrelsen och Anja Ohlin Pape som suppelant samt Ulrika Dane som ny nationell juniorrepresentant och Oscar Lorentzi Wall som suppleant. Vidare beslutade SO om en ny struktur med regionala juniorrepresentanter och än en gång visar juniorerna att de är steget före och formaliserar härmed den regionala strukturen. Jag gillar detta, för att tala facebook-språk.

/Jenny

söndag 1 november 2009

En annan del av fredsvärlden


Under fem dagar har vi haft möjligheten att delta i kursen ”Strategy and Efficiency in Peace Work” som arrangerades av SIDA. Kursen handlar om hur man ska lägga upp sitt fredsbyggande arbete och hur det man redan gör kan bli ännu bättre.

Vi har tittat på detta genom att använda oss av teorierna kring RPP – Reflecting on Peace Practice. Grunden i teorin är att se hur man tar sig från sina aktiviteter och delmål till det större målet med positiv fred (vill du veta mer om vad positiv fred är – kolla i Mosquito Tactics – det gjorde alla deltagare här). Teorin har sitt mål i att stoppa direkt våld och att bygga upp hållbara strukturer som arbetar för rättvisa och fred i konfliktområden. Det här arbetet sker genom att göra en rad analyser längs vägen (t.ex. av konflikten i sig, vilka aktörer som är inblandade och vilka mål det är man vill uppnå).

Förutom oss från CISV så var det deltagare från tio andra organisationer som i sin tur arbetar med en lång rad frågor. Vi har bland annat tittat på Non Violent Peace Forces projekt på Filippinerna och Kristna Fredsrörelsen verksamhet i Sudan. Gruppen skulle också ha haft tre av våra vänner från CISV Kenya på plats, men de fick problem med sina visum och kunde inte närvara vilket så klart känns väldigt tråkigt.

Hur berör det här CISV? Vi stoppar ju inget direkt våld eller är aktiva i direkta konfliktområden. Det berör oss därför att vi vill bli ännu bättre och effektivare på det vi gör och det här är ännu ett verktyg till vår verktygslåda som vi kan använda oss av. Vi ser just nu att det här verktyget kommer att gå att använda allra bäst när vi tittar på IPP- och Mosaikprojekt som är mer inriktade på samhället i stort.

Härnösandiga hälsningar

Carl Andalen

Teresa Hansson

onsdag 28 oktober 2009

oktober

Oktober har rusat förbi för min del och vilken oktober sen. Barak fick Nobels fredspris och det skapade en del rubriker, kontroversiellt för att motiveringen bakom handlade om attityder, färdigheter och kunskap, snarare än att stoppa krig eller nedrusta världens armér. Coolt säger jag, eftersom det är vår väg till fred. Sverigedemokraterna skapade rubriker och påminde oss om att även Sverige är ett land där människor förvägras rätten att nå sin fulla potential. Mindre coolt, även om det stärker mig i min tro på mångfald. Oktober var höstmöte och nylanseringen av Mosquito Tactitcs, och i dag är Rodolfo, CISV Swedens vice ordförande på plats i Bangkok på Unescos second global forum on the power of peace. Rodolfo kom i väg efter en rad turer med Thailändska ambassaden om hans visum. Några som inte hade samma tur var George, Gideon och John-Paul från CISV Kenya som skulle deltagit i en kurs på temat strategy and effiency in peace works arrangerad av SIDA, men de nekades visum då ambassaden tyckte att det var märkligt att tre matematikstuderande skulle på fredsutbildning. Märkligt tycker jag att synen på unga är sådan och att engagemang inte är en självklarhet hos svenska myndigheter. Ett paket med Mosquito tactics är snart på väg till denna ambassad.
Annars har oktober mest varit besök på kansliet, som numera har fått ett nytt kök, och vi funderar inte så mycket på det som varit utan det som komma skall. På stöd till lokalföreningarna, på nästa års fördelning av läger och projekt, när nästa års utbildningar skall hållas och var. Imorgon börjar SO, juniorernas stora forum och jag förbereder min session. Annars intet nytt.
/Jenny

tisdag 20 oktober 2009

Sverigedemokraterna och deras förenklade lösningar

Jag blir varm om kinderna känner jag, när jag läser Jimmie Åkessons debattinlägg i Aftonbladet, publicerad i går, den 19 oktober. Varm och arg, då, låt det inte råda någon oklarhet kring detta. Deras debattinlägg bjuder mig att damma av det ställningstagande som CISV Swedens styrelse tog för tre år sen. För mycket lite har hänt sedan dess, SD levererar fortfarande enkla lösningar på en komplex värld och dess utmaningar.

"Det är vår tydliga åsikt att Sverigedemokraternas förenklade lösningar på samhällets utmaningar bygger på en samhälls- och människosyn som helt går emot den värdegrund vilken CISV vilar på. CISVs kärna och verksamhet bygger på en stark tro på mångfalden, i världen och i vårt närsamhälle. Vi sätter allas lika värde, utan åtskillnad av något slag, i centrum för den värld vi vill vara med och skapa – en öppen och rättvis värld. Vi är övertygade om att förutfattade och kategoriska förklaringar varken är rätt sätt att förstå enskilda människor eller vårt komplexa samhälle."

De som visar sitt stöd för SD gör ett val, vi vars syn, på människan och världen, inte är förenlig med SD:s gör ett annat. Vi gör det genom dialog och debatt. Men vi gör det också genom den verksamhet som vi, och många andra med oss bedriver, där vi långsiktigt utbildar för fred och bygger en bättre värld.

måndag 12 oktober 2009

Utbildning för Fred



Efter en helg på CISV Swedens Höstmöte är jag hemma igen med en hel del tankar kring riktningen på mitt eget engagemang såväl som riktningen av vår organisation. CISV Norges sekreterare André besökte Höstmötet och tillsammans drog vi upp några starttankar kring det samarbete som vi hoppas intensifiera under nästa år. Bland annat så diskuterade vi möjligheten att skicka en svensk CISV:are till CISV Norge genom Europeisk Volontärtjänst (EVS). Om möjligheterna för denne svensk att på plats i Norge närma sig Norges Fredslag och utifrån detta utveckla en utbildningsserie med tillhöramde metodmaterial på en eller två av CISV:s hörnstenar, konflikthantering, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling eller mångfald.
Vi pratade också om möjligheterna att bjuda in någon från Norges Fredslag för att workshopa tillsammans med oss. För visst känns tankarna igen: "Education for peace is about creating a culture for peace" eller "Competence in peace has three elements: knowledge, attitudes and skills". CISV Norges höstmöte får besök av Alexander Harang, som nu arbetar med att skriva en bok tillsammans med Johan Galtung, och det är riktigt synd att Norges Höstmöte krockar med vår egen Styrelse och Kommittéhelg. Annars hade jag varit där, for sure.

fredag 9 oktober 2009

Hopp

Runt om i organisationsSverige höjs kritiska röster mot att Obama fått Nobels fredspris, kanske mest kritiska är svenska freds ordförande Anna Ek, som skriver: "Utnämningen av Obama är skamlig och motverkar sitt syfte".
Jag håller inte med. Vad Obama gjort är stort, vad Obama har gjort handlar om hopp.
"Only very rarely has a person to the same extent as Obama captured the world's attention and given its people hope for a better future", så lyder delar av den norska nobelkommitténs motivering. Jag håller med och jag tycker att det är stort.
Jag gillar också att utnämningen utmanar och engagerar, för utnämningen visar på att det finns fler vägar att gå. Att målet fred inte enbart nås av de metoder som delar av fredsrörelsen förespråkar. Att bygga fredskultur, att utbilda för fred likväl som att arbeta för fredliga lösningar av alla konflikter är också vägar att gå, jämte exempelvis nedrustningen. Att inge hopp är att bygga fred.
Därmed inte sagt att USA inte har en lång väg att vandra, att det inte finns andra, såväl personer som rörelser, som också förtjänar priset.
Som också förtjänar det mer, men det gör inte utnämningen skamlig.

/Jenny

måndag 5 oktober 2009

höst


Jag packar väskan och ger mig av till ett möte någonstans, jag packar upp, tvättar, hänger tvätt, viker tvätt, packar väskan på nytt och är åter på väg. Hösten är möjligheten för oss att mötas, formellt, informellt. Möten över dagen, möten över helgen. Möten på telefonen. Bäst av allt, möten på riktigt.
Till helgen, mötenas möten. Höstmötet. En fantastiskt möjlighet för mig att ta pulsen på organisationen. En möjlighet för organisationen att lyfta blicken och titta framåt. Vart vill vi stå nästa år? Bortom det?

juniorbegreppet



Jag har just gått med i gruppen "CISV Swedens juniorer" på facebook. En ny grupp för mig tänker jag och klickade på gå med i den här gruppen knappen. Sen såg jag beskrivningen: " en grupp för oss juniorer i CISV Sweden!", är det jag? Nä, det är det förstås inte, jag har inte varit junior, på CISVvis på fyra år.Om ens då. För jag menar, vad är en junior? Det är knepigt, med begreppen. Är det en åldersdefinition? Är det en pedagogisk definition - är junior branch ett av våra program eller ej. Är det en strukturell defintion? Vad gör juniorbegreppet i en barn och ungdomsorganisation?
Men visst fyller det en funktion, juniorsektionen. Det är vår plantskola och i mångt och mycket vår kritiska röst, ett maskineri som driver utvecklingen. Jag älskar juniorsektionen, i den lärde jag mig allt jag kan, nä inte allt jag kan, men mycket från den tiden sitter kvar, i ryggmärgen. Mycket av det använder jag mig fortfarande av. Men, jag vill gärna att hela CISV skall få vara en plantskola, en kritisk röst, ett maskineri. Men framförallt vill jag att CISV Sweden skall lyckas med det som juniorsektionen lyckats med, att överbrygga gränsen mellan föreningarna och organisationen. Jag hör aldrig juniorerna tala med mer än en röst. Deras arbete och engagemang karaktäriseras av enighet och samsyn. Vad skiljer juniorernas organisering från resten av CISV Swedens organisering?

Mosquito tactics quotes

fredag 2 oktober 2009

Efter två år slutar Adam


Idag gjorde Adam Axelsson sin sista dag på CISV Swedens kansli. Adam, har varit organisationens sekreterare i närmare två år. Adam har varit aktiv i flera av de processer som CISV gått igenom under de senaste åren, den nya stadgan, det nya utbildningssystemet, centralt medlemsregister och inte minst det kansli som vi har i dag, för att nämna några. Adam har varit ett aktivt stöd till föreningarna och arbetat hårt för att förenkla och förtydliga den information som vi hanterar oss emellan. För styrelsen och många andra nationellt förtroendevalda har Adams stöd betytt mycket och jag vet att jag på måndag kommer att känna en viss känsla av tomhet. Men det är dags nu, Adam har gett så mycket, men jag är glad att Adam går vidare mot nya utmaningar i livet.

Så, tack Adam och lycka till framöver.

/Jenny

fredag 25 september 2009

torsdag 24 september 2009

Bye bye Lithuania


2010 är året CISV Lithuania blir en fullvärdig medlem av CISV International och därmed avslutas ett mer är tio år långt buddyskap från CISV Swedens sida. CISV Sweden fortsätter det framgångsrika arbetet med att vara Buddy med CISV Kenya, men ett CISV land av vår storlek bör, kan och ska vara Buddy för ytterligare ett land. Så frågan är bara vilket? Frågan är om vi får stjäla någon annans Buddyland? Kanske. Eller säkert, bara vi har något tillräckligt bra att erbjuda. Att vara Buddy innebär att vi stöttar ett annat land i att bygga upp en stark och dynamisk organisation, från allt som gäller legal status till fredsutbildning i praktiken.
Så, vart pekar din näsa?

måndag 14 september 2009

CISV minns Lotta


Den 23 augusti gick Lotta Ryttegård bort. Lotta var under många år en aktiv medlem i CISV Linköping och under de senaste två åren var hon föreningens ordförande. I våras nominerades Lotta till utmärkelsen "årets världsmedborgare" med följande motivering:

"...Lotta visar stort engagemang för både sin lokalförening och för hela CISV Sweden. Hon kommer med tips, idéer och åsikter för att förbättra vår verksamhet på alla nivåer och gör detta med stor glädje och lust."


Motiveringen fångar Lotta väldigt bra, Lottas engagemang för CISV, men också för en rad andra frågor i samhället, präglades av just hennes glädje och lust. Vi är många i CISV Linköping och runt om i CISV Sverige som saknar Lotta.

Lotta efterlämnar sin man Amund och deras son Joel. Våra tankar går till dem och övriga släkt och vänner.

/Jenny

torsdag 10 september 2009

Karin är tillbaka på kansliet



Nu är jag tillbaka i CISV-arbetet efter att ha varit föräldraledig med mitt fjärde barn. Det känns roligt och spännande att komma tillbaka efter nästan två år och se att så mycket har utvecklats och förändrats. Vilken skillnad att gå till jobbet på ett mysigt kansli med trevliga arbetskamrater jämfört med att gå till skrivbordet i en liten stuga hemma på tomten! Jag kommer att jobba med framförallt information, kommunikation och administration inom CISV med särskild inriktning mot kommittéernas programarbete. Vissa fondansökningar och redovisningar hamnar också på mitt bord. Till en början jobbar jag halvtid och ni når mig på måndagar, tisdagar och ofta på onsdagar. Jag ser fram emot att lära känna alla nya CISV-aktiva och att återuppta kontakten med er som jag redan känner!

Karin Ploen Hultén

onsdag 2 september 2009

grattis kansliet ett år

Det är med stolthet jag konstaterar att kansliet fyllt ett år. Vi firar såväl det fysiska rummet - Högalidsgatan 36A, som institutionen. Ett minne blott är hemmakontoren och kuvert med klistermärken på. Här i september 2009 står vi med ett professionellt kansli (så när som en skrivare som kräver en sladd in i den faktiska datorn som skall printa) som arbetar för och med medlemmarna och deras behov. Med ett kansli som fint balanserar det pro aktiva arbetet med ödmjukhet inför de ideella krafterna. Det är fint det.

måndag 31 augusti 2009

CISV Sweden och CISV Italy minns Henrik


Henrik Andersson gick bort i början av augusti. Henrik var under många år en mycket aktiv och bidragande medlem i CISV Västerås. 2005 var har köksstab på barnbyn i Västerås, något som gav mersmak och under åren som följde arrangerade Henrik lokala läger och fredsutbildande träffar. Henrik var barnbyledare i Italien 2008 och återvände senare för att vara köksstab på det internationella årsmötet i Florens. Henrik var CISV Västerås sekreterare och deltog aktivt i såväl den nationella som den internationella verksamheten, såsom Höstmöten, Impact och Training The Trainer.

Henrik är saknad av många av oss, i såväl Sverige som Italien. Våra tankar går till Henriks familj och vänner.

Foto: Henrik Arvidsson

Tillsammans

Sommarens Tillsammans projekt filmades av Hannes Klaesson. Kolla in filmen här.

torsdag 27 augusti 2009

Louise Dane, ny projektledare


Under hösten kommer Louise Dane att ansvara för CISV Swedens ledarskapsutbildningar, Impact. Louise blir spindeln i nätet vad avser planering, kommunikation, genomförande och uppföljning. Louise har en gedigen bakgrund inom CISV med uppdrag på lokal, nationell som internationell nivå. Louise studerar juridik på Stockholms universitet och kommer att finnas på kansliet på 25%.
Vi hälsar Louise hjärtligt välkommen till oss!

onsdag 19 augusti 2009

Ett försäkringsbolag, ett nytt system för läger, fred och mycket mer

Det internationella årsmötet, AIM, är slut för den här gången och vi som deltog börjar så sakta att återvända hem till vardagen och vårt engagemang på hemmaplan. Fredsutbildning var helt klart det fråga som toppade dagordningen, som syntes i såväl de strategiska som operativa planerna, såväl som i budgeten.
I över 10 år har vi diskuterat hur CISV International och dess medlemmar skall vara försäkrade och i år tog vi äntligen klivet till att starta ett eget försäkringsbolag. Detta är ny mark för oss, att driva företag hör inte till vanligheterna men det betyder en ökad kontroll över våra försäkringskostnader och också en långsiktig lösning som kan inkludera alla medlemsländer.

Den riktigt stora frågan, som vi ännu inte vet vidden av, är det beslut som board har tagit om att likställa alla våra lägerbaserade program (Seminarieläger, Summer Camp, Youth Meeting och Barnby), detta innebär ett system där länderna kommer att tilldelas lägerplatser i relation till hur många läger vi arrangerar i landet. Arrar vi en barnby á 12 delegationer får vi 12 delegationer nästa år. Riktigt så enkelt är det inte, men nästan, systemet tar hänsyn till de senaste tre åren och en viss procentkvot av delegationerna/platserna går till nya länder (utan samma krav på arrangemang). Tätt kopplat till detta är de nya avgifterna, som är samma, oavsett lägerbaserat program, det enda som varierar är antalet dagar och därmed också ersättningen. Detta blir en viktig fråga att diskutera ute i CISV Sweden för att komma till ett eget beslut hur vi skall hantera avgifterna innan dess att systemet införs 2011.

söndag 9 augusti 2009

Ett intensivt dygn

AIM i Guatemala har fortsatt, även om vi varit utan internet, här kommer en update.
Till IJR (internationell juniorrepresentant) valdes Rou från Egypten. I går antog vi en ny strategisk planering för CISV international för de kommande tre åren. Board of trustees har nu pekat ut riktningen och det är glädjande att se att den svenska utvecklingen ligger i linje med den internationella, med fokus på fredsutbildning och utveckling av medlemsländerna/lokalföreningarna.

I går möttes vi svenskar för en drink för att uppmärksamma de svenskar som finns på plats och gör ett strålande arbete. Den svenska delegationen fick under gårdagen förstärkning av Åsa och Tomas Callesen, aktiva inom CISV Sweden.

I morse antog vi den internationella budgeten, en budget som omsätter närmare 10 miljoner, och budgeten reflekterar den satsning på utbildning som Sverige vill se.

I dag är det dags för motioner, under förmiddagen diskuterar vi och i eftermiddag blir det dags att rösta. De flesta diskussioner verkar gå Sveriges håll och just nu är den stora frågan, den internationella ansvarsförsäkringen.

AIM in Pictures

Nedan ligger lite bilder från AIM. Bilder från lanseringen av Mosquito tactics ligger på mosquitobloggen.
Anna från Tyskland och Adam från Sverige på kaffepaus

Utfrågning av de internationella juniorrepresentanterna

Sören, Lene och Lars från Danmark och Norge

International Excecutive Committee (den internationella styrelsen) överlägger.

Per (Sverige) och Chris (Nya Zeeland) som utgör en del av Mosaikkommittén.

Lisa och Hanna-mia, Sveriges nationella juniorrepresentanter

fredag 7 augusti 2009

Val 2, del 1.

Under en session på AIM stiger alla länders trusteers ner för att lämna sin plats till landets nationella juniorrepresentant (NJR), detta inför valet av internationella juniorrepresentant (IJR). Hanna-Mia sitter så på Teresas plats just nu redo för att rösta. De två kandidaterna är:

Rou, Egypten
Juanma, Colombia.

Fortsättning följer.

Val 1

På AIM väljer board ordförande och i de fall det är aktuellt inkommande ordförande för de nationella kommittéerna. Det känns extra roligt att meddela att Daniel Frelén är inkommande ordförande i den internationella kommittén som hanterar våra relationer till andra Non Governmental Organisations.

torsdag 6 augusti 2009

Strategi för framtiden

Sen 9 i morse har vi diskuterat, debatterat och utformat den strategiska planeringen, dvs den riktning som vår organisation skall ta de närmaste tre åren (2010-2012). Detta är en planering som skall nå behovet hos alla medlemsländerna, som skall gå att genomföra och som självklart skall satsa högt, så att vi fortsätter att göra det vi gör bättre och bättre.
Den nya strategiska planeringen innefattar tre mål som rör; education, raising our profile och våra chapters. Målen är inte ännu, efter närmare sex timmar, spikade - men jag återkommer.
Dagens höjdpunkt lanseringen av metodboken Mosquito Tactics sker i natt och det kommer bli sjukt bra.
Här på AIM slås jag av att vi är så bra i Sverige, vi är så duktiga och vi producerar bra ledare som imponerar. Det är en härlig känsla att vara här och årets AIM känns riktigt bra!

onsdag 5 augusti 2009

Sverige skickar 5 delegationer på IPP år 2010!

På AIM pågår massor av andra spännande saker samtidigt som de internationella representanterna sitter i möte. De internationella kommittéerna jobbar nämligen för fullt! 

Idag har vi tillexempel fått reda på att kommittén som jobbar med IPP (International People's Project) har delat ut platserna på de 9 projekt som kommer att arrangeras 2010. 
Sverige har fått inte mindre än 5 delegationer vilket vi tycker är alldeles fantastiskt!

Vi kommer att skicka delegationer till följande IPP (Land/Tema):

Brazil: Community Integration and Environmental Concern

Canada: Domestic Violence: Going Public

Finland: We Dare to Care

Germany: Yesterday – today – tomorrow

A journey through your life – work out for children

USA (Denver): The overall goal is to encourage the three sectors of our economy to work together forming a long-term collaborative team while building sustainable business practices for each sector.



(Om du är intresserad av att veta mer om de olika projekten klicka på landsnamnet så kommer du till projektets informationssida. Du kan också kontakta ipp@se.cisv.org)

Nu är vi igång

Det internationella årsmötet har just startat och jag sitter bakom den svenska representanten Teresa. Just nu är det mötesförfarande och upprop för alla närvarande länder.

Innan årsmötet (AIM) har några av oss varit här på PRE-AIM, vilket är ett förmöte då olika arbetsgrupper har möjligheten att träffas och utveckla organisationen. Jag som skriver heter Daniel och är en del av External Relations Committee som jobbar bl.a. med CISVs externa relationer. Under tre dagars tid har vi arbetat med att ta fram arbetsplaner, arbetsbeskrivningar, samt utvecklat mål och innehåll i våra relationer med bl.a. UNESCO, Europarådet m.fl.

Det har varit ett innehållsrikt förmöte med mycket intressanta diskussioner och möten mellan olika grupper och personer där vi genom att träffas skapar nya spännande samarbeten som utvecklar organisationen.

Nu kickar AIM igång och det ska bli mycket intressant att se vad resultatet blir i många av de intressanta frågorna som diskuteras fram till den 10e. På bloggen kommer vi att ständigt uppdatera vad som händer. Så håll utkik på denna sida.

måndag 3 augusti 2009

CISV Sweden goes International

Sedan några dagar pågår den internationella juniorkonferensen, IJBC, i Guatemala, tillsammans med en rad förmöten inför det internationella årsmötet. Bland de 300 deltagarna märks den svenska delegationen bestående av, Teresa Hansson, Jenny Andersson, Hanna-Mia Brekkan Jonstam, Lisa-Marie Nilsson, Daniel Frelén och Louise Dane. Övriga svenskar på plats är Cecilia Elmquist, Rodolfo Zuñiga, Adam Axelsson, Bertil Hron och Per Olsson. Följ diskussionerna och besluten via ordförandebloggen eller via http://njrsweden.blogspot.com/

måndag 29 juni 2009

Nic is leaving the office


Since February, Nic has been at the office as our Impact coordinator. Along with making Impact happening Nic has also worked with the Mosquito Tactics, both the book as well as the film. Nic has brough a new and important perspectiv to the office and to CISV Sweden as a whole, he has given us valuable input on the challenges building an office and working towards volonteers.

Nic has challenged us - me, the rest of the board, the other staff at the office, the design group. You made an impact Nic and you will truley be missed!
/Jenny

söndag 14 juni 2009

Rapport från svenska FN-förbundets kongress 2009

CISV Sweden skickade en kandidat och två lobbare till Svenska FN-förbundets kongress i Skövde helgen 13-14 juni. Daniel Frelén kandiderade till suppleant i FN-förbundets styrelse, och Olof och Kajsa var där för att mingla och promota. Helgen var dels en framgång för CISV genom att Daniel fick näst flest röster i suppleantvalet och därmed också en plats i styrelsen, men även mycket intressant då man fick se en förbundskongress för en annan organisation inifrån. Rent spontant kan vi säga att CISV Sweden ligger i framkanten när det gäller mötesstrukturer, demokratiska processer och kreativa möten. Det var mycket spännande att delta på en förbundskongress från insidan, träffa riksorganisationer och representanter från FN-föreningar och följa processen i ett beslutande organ i en folkrörelse med något annorlunda struktur än CISV (5000 medlemmar och hela 25 anställda på kansliet, mot CISV Swedens 10 000 medlemmar och 2,25 anställda). Allt som allt en lärorik och framgångsrik helg.

Är man nyfiken på motioner och mål för FN-förbundet går det att hitta mer information här.
/Kajsa Magnusson

onsdag 10 juni 2009

Styrelsemötet den 5-8/6 i bilder

Styrelsens strategiska sommarmöte 2009 genomfördes den 5–8 juni utanför Gränna på Högabergs lägergård.

Mötet fokuserade på hela organisationen (samtliga delar och nivåer) utifrån ett långsiktigt och strategiskt perspektiv – exempelvis lokalföreningarnas utmaningar och möjligheter, de olika rollerna inom CISV Sweden samt dess uppdrag/ansvar, långsiktig strategisk planering, långsiktig programplanering, CISV Sweden’s utbildningssystem, initialt planering inför 2010 samt CISV Sweden’s struktur (nationella kommittéer och forum) 2010.